Videospeler inladen...

Carl Devos: "Dit is soort dossier waarover regering makkelijk valt als het fout loopt"

Velen onder u zijn wellicht wat op hun honger blijven zitten na de communicatie van de regering - en vooral van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) - over de manier waarop justitie is omgegaan met de dader van Luik. Vooral dat er geen antwoorden ten gronde komen, is frustrerend. Politicoloog Carl Devos analyseert waarom de regering zich op de vlakte houdt.

Vooral over het optreden vanmiddag in de Kamer van minister van Justitie Koen Geens heerst ongenoegen, ook in de rangen van de meerderheid. "Ik had een beetje het gevoel dat hij een mastercursus voor gevorderden aan het doceren was voor tweede-bachelorstudenten", zegt Carl Devos in "De afspraak". 

Ze zijn onderling verdeeld. Men is het over een aantal cruciale elementen niet eens

Politicoloog Carl Devos (UGent)

"Maar als je zat te wachten op duidelijkheid, is die er niet echt gekomen", stelt hij vast. Devos beseft dat het wellicht niet doenbaar is om twee dagen na een terreuraanslag al met specifieke maatregelen te komen. "Maar je kan bijvoorbeeld wel zeggen: we gaan een actieplan  goedkeuren en daarvoor geld in de begroting voorzien, enz..." Ook een timing heeft de regering niet gegeven, merkt Devos op. "Ik weet dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar dan heb je het gevoel dat ze willen dat ze de controle in handen hebben."

Dat de regering niet veel concreets heeft gezegd, begrijpt de politicoloog wel. "Ze zijn onderling verdeeld. Men is het over een aantal cruciale elementen niet eens." Hij wijst erop dat we in het laatste jaar van deze federale regering zitten. "Er is volgens mij ook geen ruimte meer in tijd, eensgezindheid en energie. Je mag dat verwachten, maar het zal niet gebeuren dat men dit jaar nog met iets groots komt."

Het is het soort dossier dat ertoe kan leiden dat de rit niet wordt uitgereden

Politicoloog Carl Devos (UGent)

We hoorden eerder al dat de "dash" uit de regering-Michel is. Is geruzie over een terreurdossier dan geen politieke tijdbom? "Het is het soort dossier dat ertoe kan leiden dat de rit niet wordt uitgereden", weet Devos. "Maar ik denk niet dat het zal gebeuren."

100 procent zekerheid daarover durft hij niet te geven. "Dit is een soort gevoelig dossier waarover een regering valt als het fout loopt." Sleept de federale regering zich dan voort tot de volgende federale verkiezingen? Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meest gelezen