Houben/Van Mierlo architecten.

Wonen in een 3D-geprint huis? Het kan binnenkort in Eindhoven

De mogelijkheden van 3D-printen breiden almaar uit. In de medische wereld is het al gangbaar, stilaan maakt het ook in de voedingsindustrie opmars, en volgens experts zal het ook de bouwsector op zijn kop zetten. In de Nederlandse stad Eindhoven verschijnen binnenkort de eerste 3D-geprinte betonnen én bewoonbare huizen.

De gemeente Eindhoven, de Technische Universiteit Eindhoven en de betrokken bedrijven presenteerden gisteren de ontwerpen van de eerste 3D-geprinte betonnen woningen die binnenkort zullen verrijzen. Ze komen in Bosrijk, een apart groen park in de nieuwbouwwijk Meerhoven en komen ook als huurwoning effectief op de markt.

Het project "Milestone" omvat in totaal vijf woningen. Het eerste huis is nog gelijkvloers, het vijfde bestaat uit drie verdiepingen. Het eerste huis moet midden volgend jaar al klaar zijn. In onderstaand filmpje van de Nederlandse omroep NOS legt Theo Salet, hoogleraar Bouwconstructies aan de TU Eindhoven, uit hoe de huizen eruit moeten gaan zien.

Printen op locatie

"Stel je een plattegrond van een woning voor. Laagje voor laagje gaan we die printen. De printer begint vanaf de grond en print een laagje beton, dat gaat dan steeds hoger tot de verdiepingshoogte. Dan printen we de vloer, en dan weer door", zegt Salet.

"De eerste woning, de Platte Kei, is heel bijzonder, want het is de eerste keer dat we een volledige woning gaan printen. De volgende woningen worden moeilijker omdat ze meer verdiepingen hebben. Ook de techniek gaan we moeilijker maken." Elke volgende woning kan dus profiteren van de nieuwe inzichten en kennis en aangepast worden volgens de wensen.

De eerste woning wordt nog "off-site" geprint, maar het is de bedoeling om de vijfde woning helemaal op locatie te printen, zodat alle elementen al meteen op hun eindbestemming zijn.

We zijn in staat om woningen te maken, niet als doosjes, alles recht, maar wel om vrije vormen te maken in al onze gebouwen

Theo Salet

Volgens Salet kan 3D-geprinte woningbouw een grote invloed hebben op de bouwsector. Het gaat sneller, het is betaalbaarder en het is ook duurzamer dan de klassieke woningbouw, omdat de printer kan inschatten hoeveel materiaal er nodig is.

Het grootste voordeel is vormvrijheid, zegt Salet. "We zijn in staat om woningen te maken, niet als doosjes, alles recht, maar wel, we kunnen vrije vormen maken in al onze gebouwen." De ontwerpen voor het project in Eindhoven tonen mooie afgeronde, asymmetrische huizen.

De Nederlandse branche-organisatie Bouwend Nederland neemt een meer afwachtende houding aan, maar is wel benieuwd hoe de 3D-techniek zich verder zal ontwikkelen.

"Wereldprimeur"

Volgens de initiatiefnemers gaat het om een wereldprimeur, het is de eerste keer dat er via 3D-printing een bewoonbaar, betonnen huis gebouwd wordt. In Amsterdam verrees al een 3D-geprinte micro-woning van biomateriaal.

Meest gelezen