Videospeler inladen...

Vergeet groot en klein beschrijf, vanaf vandaag betaalt u 7 procent: wat u moet weten over de nieuwe registratierechten

Vanaf vandaag wordt een huis kopen in acht op tien gevallen goedkoper. De registratierechten, de belastingen bij de aankoop van een huis bedragen vanaf vandaag in Vlaanderen 7 procent van het aankoopbedrag. Vroeger was dat voor acht op tien kopers 10 procent. Wie een bescheiden woning kocht, betaalde amper 5 procent. Maar daarvoor komen nu andere compensatiemaatregelen. 

Wat zijn registratierechten?

Videospeler inladen...

Registratierechten zijn eigenlijk belastingen die de nieuwe eigenaar bij de notaris betaalt voor de aankoop van een onroerend goed, een woning, een appartement of een stuk grond, bovenop de prijs die is afgesproken tussen koper en verkoper.

Let wel, het is dus niet het ereloon van de notaris. Het geld gaat naar de Vlaamse overheid. In de volksmond werden die registratierechten tot nu toe meestal klein of groot beschrijf genoemd. Er waren immers twee percentages waarmee die registratierechten berekend werden: 5 of 10 procent, naargelang het over een oude, bescheiden woning ging of een nieuwe, meer luxueuze woning. 

Wat verandert er vanaf vandaag?

Videospeler inladen...

Tot nu toe werd dat onderscheid tussen groot en klein beschrijf gemaakt in functie van het kadastraal inkomen, het zogeheten KI. Dat is de geschatte huurwaarde. Een soort fictieve berekening dus: wat zou de woning mij opbrengen, mocht ik die een jaar verhuren.

Je ziet soms nog in immo-advertenties: klein beschrijf mogelijk. Het betekent dat bij een laag KI, je als koper maar vijf procent registratierechten moet betalen. 

Die berekeningswijze dateert al van 1975, en werd weliswaar jaarlijks geïndexeerd. Het systeem verdwijnt dus en wordt vervangen door een eenheidstarief van 7 procent op de aankoopsom. 

Wordt het interessanter om vastgoed te kopen?

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) berekende dat acht op de tien kopers van een gezinswoning nu minder belastingen zullen betalen. Maar het hangt er natuurlijk van af of je registratierechten zullen dalen van 10 naar 7 procent of zullen stijgen van 5 naar 7 procent.

Hoewel, wie een bescheiden woning koopt, met een aankoopprijs tot 200.000 euro, krijgt een vrijstelling van registratierechten op de schijf tot 80.000 euro. Concreet betekent dat een reëel voordeel van 5.600 euro. En dat compenseert natuurlijk die procentuele verhoging van de registratierechten. In 16 steden en in de Vlaamse rand geldt die vrijstelling van 5.600 euro zelfs tot een aankoopsom van 220.000 euro.

Wie een bouwgrond wil kopen, een tweede verblijf, of een ander onroerend goed dat niet zal aangewend worden als gezinswoning zal wel nog altijd het standaardtarief van 10 procent betalen.

Zijn er voorwaarden aan verbonden?

Videospeler inladen...

De verlaging van 10 naar 7 procent en de vrijstelling zijn alleen van toepassing als de eigenaar er binnen de twee jaar zelf gaat wonen en zelf geen eigenaar is van een andere woning of bouwgrond (tenzij die binnen het jaar verkocht wordt).

Naast die voorwaarden is er ook nog een bijkomend voordeel mogelijk: als de nieuwe eigenaar de woning op een energiezuinige wijze grondig renoveert, moet die maar 6 in plaats van 7 procent registratierechten betalen.

Veroorzaakt de nieuwe regeling files bij de notaris?

Videospeler inladen...

Wat de notarissen sowieso vastgesteld hebben is dat er in de eerste helft van het jaar veel minder verkopen zijn geregistreerd. Veel kopers hebben dus duidelijk gewacht om hun compromis of akte te gaan ondertekenen tot de nieuwe tarieven van toepassing zijn. De notarissen spreken van 3.000 tot 5.000 uitgestelde vastgoedverkopen. Ze gaan dus wellicht een drukke zomer tegemoet.

Tot slot nog één ding: verkopers weten ook dat de hervorming dus een voordeel kan opleveren voor de kopers, zo’n 3 procent. De kans bestaat dat alvast de vraagprijs voor woningen omhoog gaat omdat ook de verkopers een deel van dat voordeel willen opstrijken.

Meest gelezen