President Emmerson Mnangagwa

Eerste verkiezingen in Zimbabwe, na gedwongen ontslag Mugabe

In Zimbabwe worden er op 30 juli dit jaar verkiezingen georganiseerd, dat heeft huidig interim-president Emmerson Mnangagwa aangekondigd. Het zullen de eerste verkiezingen zijn in het land na het gedwongen vertrek van voormalig president Robert Mugabe een half jaar geleden.

"Ik ben verheugd om 30 juli 2018 te kunnen uitroepen als de datum voor geharmoniseerde verkiezingen. Deze verkiezingen zullen vrij, eerlijk en transparant verlopen en de stem van de mensen zal worden gehoord. Ik roep alle kandidaten op vreedzaam campagne te voeren en zich te concentreren op de problemen die er echt toe doen”,  dat schreef Mnangagwa op Twitter.

"Kijkt uit naar contact met bevolking"

Mnangagwa, die in november interim-president van het land werd toen hij Mugabe opvolgde, heeft al laten weten dat hij "uitkijkt naar het contact met de Zimbabwaanse bevolking tijdens de campagne".

De 75-jarige Mnangagwa gaat het opnemen tegen verschillende opponenten. Een van zijn voornaamste tegenstanders zal Nelson Chamisa zijn, die de aan het hoofd staat van de “Movement for Democratic Change party”(MDC). De regerende ZANU-PF- en de MDC-partij domineren al jaren de verkiezingen.

Nelson Chamisa
AFP or licensors

"Het electorale speelveld is nog lang niet gelijk"

Er was bezorgdheid omdat men dacht dat Mnangagwa de verkiezingen zou uitstellen om zo zelf langer aan de macht te blijven. Maar in tegenstelling tot zijn voorganger heeft Mnangagwa internationale en lokale waarnemers uitgenodigd.

Toch vrezen opposanten nog steeds voor het eerlijke verloop van de komende verkiezingen. “Het electorale speelveld is nog lang niet gelijk voor alle politieke deelnemers, vooral niet voor de oppositiepartijen", dat zei Obert Gutu, vicevoorzitter van een fractie van MDC-partij.

Eerste verkiezingen zonder Mugabe

Het is de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 dat er verkiezingen worden georganiseerd waar Mugabe niet aan zal deelnemen. “Enkel god kan me verdrijven”, had hij ooit gezegd, in realiteit is de man onder druk van het leger, het volk en zijn eigen partij aan de kant geschoven. De 94-jarige ex-president werd gedwongen om ontslag te nemen in november vorig jaar, nadat hij 37 jaar aan de macht was. Mugabe staat momenteel onder huisarrest.

Voormalig president Robert Mugabe
AFP or licensors

Meest gelezen