Videospeler inladen...

EnergyVille opent nieuw gebouw in Thor Park Genk

Het nieuwe onderzoeksgebouw EnergyVille 2 gaat op zoek naar de energie van de toekomst. Er worden nieuwe technieken ontwikkeld voor energieopwekking en -opslag met zonnecellen en batterijen. Vroeger gebeurde dat onderzoek bij IMEC in Heverlee en bij UHasselt maar vanaf nu dus in de gebouwen van Energyville in Genk.

Zonnepanelen

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we slim omspringen met zonne-energie. "Daarom zal EnergyVille onderzoek doen naar slimmere en goedkopere PV-systemen", zegt onderzoeker Marc Meuris van EnergyVille. "Zo hebben we zonnepanelen geïntegreerd in de gevel. Op dit ogenblik bestaan er al gebouw-geïntegreerde elementen, maar het probleem is dat die relatief duur zijn. Wij gaan nu onderzoeken hoe we die kost naar beneden kunnen halen, zonder het rendement te laten dalen."

Batterijen

Een andere uitdaging is de ontwikkeling van nieuwe batterijen. "We willen de huidige batterijen nog veiliger maken", zegt Meuris. "Daarom doen we onderzoek om de vloeibare stof in een batterij te vervangen door een vaste stof, door een poeder, waardoor die niet meer kan lekken en dus veel veiliger wordt. Om die technieken op een veilige manier te ontwikkelen, hebben we een dry room in het labo waar de luchtvochtigheid op 0,6% gehouden wordt."

Innovatie

Ook minister van Energie Bart Tommelein woonde de officiële opening bij. "Het is niet alleen belangrijk voor Limburg, maar ook voor België en Europa dat we inzetten op innovatie en onderzoek op vlak van energie. Hier bij EnergyVille wordt volop geëxperimenteerd met bijvoorbeeld zonnepanelen. Binnen een aantal jaren zullen er niet gewoon zonnepanelen op je dak liggen, maar zullen ze verwerkt kunnen worden in de gevel en in de ramen. Dat is innovatie en dat blijft enorm belangrijk." 

Meest gelezen