Rode Kruis voert hulp aan Gaza op

Het Internationale Rode Kruis stuurt extra artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, medicijnen en medische apparatuur naar de Gazastrook. De recente uitbraak van geweld is het gewelddadigst in vier jaar tijd, meer dan 13.000 mensen raakten gewond.

Sinds eind maart zijn minstens 122 Palestijnen gedood door Israëlische soldaten. Meer dan 13.000 Palestijnen raakten gewond, van wie 3.600 verwondingen hebben opgelopen door kogels, meldt het Interantionale Rode Kruis. 

Aangezien de gezondheidssector in Gaza nu al onder zware druk staat, vindt het Internationale Rode Kruis het nodig om extra personeel en middelen te sturen. De hulporganisatie wil een chirurgische eenheid samenstellen met vijftig bedden en ander medisch materiaal in het Al-Shifa ziekenhuis. 

"De recente demonstraties en de gewelddadige uitbarstingen aan de grens van Gaza met Israël hebben een ongeziene crisis veroorzaakt", zei Robert Mardini, regionaal directeur van het Internationale Rode Kruis in het Midden-Oosten.

De gezondheidszorg staat op het punt in te storten

Robert Mardini

"De afgelopen zeven weken in de Gazastrook waren de gewelddadigste sinds de oorlog van 2014", verklaarde Mardini. "Er zijn nu meer gewonden dan in augustus 2014", zei hij. De kritieke toestand van de gezondheidszorg is een gevolg van verschillende aanhoudende crisissen die alle sectoren van de samenleving in Gaza hebben getroffen, zei Mardini. "De gezondheidszorg staat op het punt in te storten."

Blokkade

De Gazastrook wordt bestuurd door het extremistische Hamas. Sinds 2007 heeft zowel Israël als Egypte het gebied van de buitenwereld afgesloten. De voorbije twee maanden kwamen elke vrijdag honderden Palestijnen protesteren tegen die blokkade. De voorbije weken bestookten Israël en Hamas elkaar met granaten en raketten. 

Meest gelezen