Videospeler inladen...

Invoerheffingen op staal en aluminium in de VS: hoe reageert de EU?

Vanaf middernacht betalen Europese bedrijven invoerheffingen op staal en aluminium. De Amerikanen willen op die manier hun eigen economie versterken. Europakenner Leen De Witte vertelt wat de gevolgen zijn en hoe de EU kan reageren.

Al sinds zijn verkiezingscampagne belooft Donald Trump dat hij de Amerikaanse economie meer zuurstof wil geven. Hij wil het handelstekort wegwerken door onder andere de invoer van Europees staal en aluminium te beperken. Hij stelde voor aan de EU om minder in te voeren in de VS. Maar indien dat niet gebeurde, dan zou hij een invoerheffing opleggen. 

Zowel de Europese Commissie als de Duitse minister van Economie hebben gisteren en vandaag nog onderhandeld om dit scenario te vermijden.

Videospeler inladen...

Wat kan de EU doen?

Videospeler inladen...

De Europese Unie heeft altijd ingezet op onderhandelen en zal dat blijven doen. De Unie wil zeker geen handelsoorlog met de VS, maar nu Trump doorzet met de heffingen, zal Europa terugslaan. Er komen dan ook heffingen op Amerikaans staal en aluminium. Er kunnen ook heffingen komen op typisch Amerikaanse importproducten zoals bourbon, appelsiensap, jeans en Harley Davidson-motorfietsen. 

Europa zegt ook dat het een klacht zal indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Want wat Amerika doet is in strijd met de internationale regels, zo wordt beweerd. 

Wat zal de impact zijn voor Europese bedrijven?

Videospeler inladen...

De heffingen zijn slecht voor de relaties tussen Europa en de VS. Uiteraard is het een harde klap voor Europese (en Belgische) staalbedrijven. Maar zeker Duitsland wordt hard getroffen. Bekijk maar hoeveel auto's worden uitgevoerd vanuit Duitsland naar de VS. De Duitsers pleiten dan ook voor een nieuw handelsverdrag. En zo zou het TTIP-handelsverdrag, dat nooit gesloten werd, misschien opnieuw vanonder het stof gehaald worden.

Meest gelezen