Een vrouwtje en haar kalf worden in een Japanse walvisvaarder getrokken (archieffoto).
Copyright 2008 Commonwealth of Australia. Licensed under CC-BY-3.0-AU (share alike, with attribution) Australian Customs and Border Protection Services

Japanse walvisvaarders doden 122 drachtige en 114 onvolgroeide dwergvinvissen

Tijdens de jaarlijkse jacht hebben Japanse walvisvaarders afgelopen zomer 333 Antarctische dwergvinvissen met harpoenen gedood en gedissecteerd, waarvan er 122 drachtig waren. Bij de expeditie, die volgens Japan opgezet was voor "wetenschappelijk onderzoek", werden ook 114 onvolgroeide walvissen gedood, zo blijkt uit een rapport van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC).

Volgens het rapport wilden de onderzoekers gegevens verzamelen over de leeftijd, de grootte en de maaginhoud van dwergvinvissen in de Zuidelijke Oceaan tussen Australië en Antarctica.

Het onderzoek hield in dat de vinvissen geschoten werden met een granaatharpoen, aan boord getrokken werden van het onderzoeksschip en ter plaatse gedissecteerd werden. Het gebruik van een granaatharpoen is omstreden, omdat deze methode slechts in 50 tot 80 procent van de gevallen tot de onmiddellijke dood van de walvis leidt. 

Het was nodig om de walvissen op deze manier te doden, zo schrijven de onderzoekers, "omdat informatie over de leeftijd enkel verkregen kan worden uit inwendige oorproppen, en dus enkel door dodelijke staalnames".

Een Japans jachtschip heeft een dwergvinvis geharpoeneerd (archieffoto).
Copyright 2008 Commonwealth of Australia. Licensed under CC-BY-3.0-AU (share alike, with attribution) Australian Customs and Border Protection Services

Walvisvlees in restaurants

Ondanks de Japanse bewering dat de voortdurende walvisvangst enkel wetenschappelijke redenen heeft, komt het vlees van de jacht terecht in restaurants en op markten. Volgens de Australische krant Sydney Morning Herald is het uiteindelijke doel van Japan zijn commerciële walvisvangst nieuw leven in te blazen. 

Dit gegeven, samen met recente beelden van Japanse schepen die walvissen afslachten in een Australisch walvisreservaat, heeft geleid tot internationale veroordelingen van de jachtpraktijken van het land. 

Dit laatste rapport over de 333 "vermoorde" dwergvinvissen is een droevige  aanklacht tegen de walvisvangst van Japan, zo zei Alexia Wellbelove aan de Herald. "Het is opnieuw een bewijs, voor zover dat nog nodig was, van de werkelijk gruwelijke en onnodige aard van de walvisvaart, vooral aangezien is aangetoond dat niet-dodelijk onderzoek voldoende is voor de wetenschappelijke behoeften", zo zei Wellbelove, de programma-manager van de Humane Society International. 

Walvisvlees op een markt in Tokyo.
(C) by GR DIGITAL 2 User

Nog eens 4.000 walvissen

Het Internationaal Gerechtshof heeft in 2014 geoordeeld dat het Japanse walvisvaart-programma in de Zuidelijke Oceaan illegaal was. In plaats van het programma af te gelasten, heeft Japan zijn erkenning ingetrokken van het hof als scheidsrechter in geschillen over de walvisvaart, en heeft het in 2015 de jacht hervat. 

Volgens de Syndey Morning Herald plant Japan de volgende 12 jaar de vangst van nog eens 4.000 walvissen. 

Meest gelezen