2018 Invision

Curator Courtney Barnett kiest voluit voor vrouwelijke artiesten op Sonic City in Kortrijk

Voor de elfde editie van het festival Sonic City koos organisator Wilde Westen voor Courtney Barnett als curator. De Australische zangeres treedt zo in de voetsporen van Thurston Moore. Slogan voor de selectie van Barnett dit jaar: "The future is female".  

"80 tot 90 procent van de artiesten zullen vrouwen zijn", zegt Tom Vangheluwe, programmator van Sonic City, in een gesprek met VRT NWS. "Dat er zoveel vrouwen op de affiche staan zien wij niet als een politiek statement. Elk jaar kiezen wij een andere curator en die geven we carte blanche." 

Tachtig tot negentig procent van de artiesten zullen vrouwen zijn

Tom Vangheluwe, programmator Sonic City

Sonic City wil zich niet profileren als een genre-festival. "Vorig jaar koos Thurston Moore voornamelijk voor freejazz, maar dat maakt ons nog geen freejazzfestival. Door elk jaar een andere curator te kiezen zetten wij vooral in op verrassende acts", verduidelijkt Vangheluwe.

Hier kan u Courtney Barnett aan het werk zien:

De toekomst is aan de vrouwen

Het is niet de eerste keer dat Sonic City kiest voor een vrouwelijke curator. Twee jaar geleden cureerde de Britse vrouwenband Savages het festival. "We kiezen bewust voor vrouwen, omdat we beseffen dat die minder aan bod komen in de muziekwereld, maar we willen niemand met de vinger wijzen", verklaart Vangheluwe. 

"De muziek primeert altijd, zowel voor ons als voor Barnett", zegt Vangheluwe. "Zij heeft gekozen voor bands die haar inspireren, muziek die dicht bij haar staat en toevallig zitten daar veel vrouwen bij. Het is natuurlijk leuk dat we op die manier meer kunnen diversifiëren."

We willen uitdragen dat we voor een open samenleving staan

Tom Vangheluwe, programmator Sonic City

De aangekondigde namen zijn onder meer Courtney Barnett zelf, The Coathangers, Snail Mail, Dream Wife, Sasami en Jen Cloher, Barnetts echtgenote. "Dat Courtney Barnett een lesbische vrouw is, vinden we niet zo relevant, maar het is wel fijn dat we zo kunnen uitdragen dat we voor een open samenleving staan", geeft Vangheluwe nog mee.

Sonic City loopt van 9 tot 11 november in Kortrijk.

Meest gelezen