Videospeler inladen...

Legendarisch aanwervingslokaal Antwerpse dokwerkers "'t Kot" sluit de deuren

De aanwerving van Antwerpse dokwerkers gebeurt vanaf morgen digitaal. Daardoor verdwijnt een stukje folklore want decennia lang gebeurde de verdeling van de jobs in het havenlokaal 't Kot.

Einde van een tijdperk. Zo kan de de sluiting van het legendarisch havenlokaal 't Kot' wel omschreven worden. Tot voor kort zakten de Antwerpse havenarbeiders iedere dag naar de immense grote hal op het Eilandje af om de jobs in de haven te verdelen. Ploegbazen riepen vanop een brug af voor welke jobs werklui nodig was.

Vroeger waren er nog 4 shifts, vandaag verloopt enkel de shift in de namiddag nog via de oude regels. Maar ook dat is vanaf morgen voltooid verleden tijd. Vanaf dan gebeuren alle aanwervingen digitaal, via de applicatie Digikot. Havenarbeiders kunnen dan online aangeven welke jobs ze interessant vinden. En de aanwerver kan de havenarbeiders aanwerven die hij nodig heeft.

Het voelt als een begrafenis eerlijk gezegd

Bart Pierré, socialistische vakbond BTB

Bart Pierré van de socialistische vakbond BTB vindt de sluiting een spijtige zaak. "Het voelt als een begrafenis eerlijk gezegd. Ze zijn overgestapt naar een nieuw systeem dat meer mee is met de moderne tijd, een virtuele aanwerving. Maar wij verliezen hier sociaal contact, kameraadschap en een bron van informatie. Voor ons is het een triestige zaak."

Enkele foto's van 't kot deze middag:

Meest gelezen