Videospeler inladen...

Nicaragua staat in brand: alweer doden en gewonden

In Nicaragua, in Midden-Amerika, zijn alweer minstens 18 doden en tientallen gewonden gevallen bij nieuwe betogingen voor en tegen president Daniel Ortega. Het gaat van kwaad naar erger in Nicaragua. Ortega ligt zwaar onder vuur bij een groot deel van de bevolking. Wat begon als een vreedzaam protest tegen besparingen in de sociale zekerheid, is ontaard in dagelijks geweld. In totaal vielen daarbij al honderd doden en zo'n duizend gewonden. 

President Ortega ligt op ramkoers met een groot deel van de bevolking. Maar hij krijgt ook nog steun en dit keer vielen er twee doden bij zijn aanhangers, die beschoten werden door onbekende gemaskerde mannen.

Nicaragua is van ons en wij zullen hier blijven.

President Daniel Ortega

De moordpartij gebeurde na een toespraak van Ortega voor duizenden aanhangers van zijn Sandinistische regering in het noorden van Managua. Daarin zei de president dat hij niet van plan is om op te stappen: "Nicaragua is van ons en wij zullen hier blijven", klonk het strijdvaardig. Het was de eerste keer dat Ortega reageerde op de almaar luider klinkende eis om vervroegde verkiezingen te organiseren.

Wij eisen gerechtigheid voor de moorden op onze kinderen. De regering is verantwoordelijk voor het bloedbad in Nicaragua.

Moeder vermoorde student

Tegelijk kwamen duizenden mensen op straat in een ander deel van de Nicaraguaanse hoofdstad, tégen de president. Vooraan in die massabetoging liepen de "Madres de Abril", moeders van studenten die omkwamen door disproportioneel politiegeweld. Van sommige studenten is er nog altijd geen spoor. "Wij eisen gerechtigheid voor de moorden op onze kinderen. Dat waren studenten, geen criminelen. De regering is verantwoordelijk voor het bloedbad hier in Nicaragua", zegt Jessica Patricia Rivas, moeder van de vermoorde Jesner.

Ook deze betoging ontaardde in geweld en daarbij vielen uiteindelijk 16 doden, zegt de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie Cenidh. Volgens getuigen werden de manifestanten aangevallen door gewapende milities die de regering steunen.

Eerder deze week nog beschuldigde de mensenrechtenorganisatie Amnesty International de Nicaraguaanse regering van buitensporige repressie, buitengerechtelijke executies en de inzet van gewapende milities om betogingen de kop in te drukken. 

Meest gelezen