Videospeler inladen...

Opnieuw wateroverlast door felle onweersbuien, "zwaarste ochtendspits van het jaar"

Vanmorgen is opnieuw fel onweer losgebarsten op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Daardoor was de ochtenspits extra zwaar. Hier en daar ontstond er ook wateroverlast. Ook Nederland ontsnapt niet aan zware onweersbuien, met hinder tot gevolg.

Door onweer en regen ontstonden er vanmorgen lange files op de snelwegen, vooral in West-Vlaanderen en Limburg was er daardoor hinder. Rond halfnegen vanmorgen stond er meer dan 410 kilometer file in België. "Dat is een record voor dit kalenderjaar, het is de zwaarste ochtendspits", zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. 

Modder op de straten

In de omgeving van de Vlaamse Ardennen kreeg de brandweer vanmorgen verschillende oproepen, onder meer uit Ronse, Oudenaarde en Kruishoutem. In Kruishoutem liep er modder over enkele straten in het centrum. "Rond halfacht vanmorgen kregen wij meerdere oproepen van mensen uit Kruishoutem," zegt Wendy Verhulle van de politie. "Er is water en modder van de omliggende velden op straat gestroomd. Onze ploegen zijn samen met de brandweer ter plaatse."

In Oostende kreeg de brandweer oproepen voor ondergelopen kelders, maar niet zoveel als vorig weekend. Ook in de omgeving van Knokke-Heist heeft het erg hard geregend. Daar hebben enkele straten korte tijd blank gestaan, maar dat water is intussen weer weggetrokken. 

In Kasterlee, in de Antwerpse Kempen, liep het parkeerterrein van een supermarkt onder water.

School getroffen door bliksem

Ook Nederland wordt getroffen door zware onweersbuien. Voor ongeveer de helft van het land geldt voor de rest van de dag code oranje. Dat is zo in de provincies Drenthe, Overijssel, Friesland, Groningen, op de Waddeneilanden en in Noord-Holland en Flevoland. Daar blijft het zeker to 18 uur vanavond uitkijken voor onweer.

In de loop van de ochtend was er op verschillende plaatsen al wateroverlast en andere hinder door het onstabiele weer. In een school in Tilburg is de bliksem ingeslagen. De schade in een van de klassen is aanzienlijk. De leerlingen en de leerkracht bleven evenwel ongedeerd. Ook in een huis in Leiden sloeg de bliksem in. De bewoners bleven ongedeerd. 

Nabij Breda stortte een sportvliegtuigje neer toen het net slecht weer was, maar het is niet duidelijk of dat een rol gespeeld heeft bij het ongeluk. Tussen Utrecht en Hilversum rijden geen treinen, omdat er ter hoogte van Maartensdijk een aantal bomen op het spoor is beland. 

In Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland, hebben ze ook problemen met water. Daar is het stadhuis tijdelijk gesloten door wateroverlast. Het stadskantoor van Delft is ontruimd vanwege "ernstige wateroverlast".

Meest gelezen