Videospeler inladen...

Advocaat: "Politieman vuurde op voorband busje Mawda"

De politieman die het schot afvuurde op de overleden Koerdische peuter Mawda heeft geprobeerd om de bestelwagen te doen stoppen door in de linker voorband te schieten. Dat zegt zijn advocaat vandaag in een persmededeling. De agent raakte uit zijn evenwicht toen de bestuurder van de politiewagen een ruk aan het stuur gaf, en daardoor Mawda geraakt werd.

De politieman die het schot afvuurde dat de tweejarige peuter Mawda raakte op 17 mei op de E42 heeft geprobeerd om de bestelwagen te stoppen door in de linker voorband te schieten. Dat zegt zijn advocaat Laurent Kennes.

De politieagent werd echter uit evenwicht gebracht door een ruk aan het stuur van zijn collega toen de bestuurder van het busje waarin de vluchtelingen zaten probeerde de weg te verlaten.  

De politieagent zat als passagier aan boord van het politievoertuig niet ver van Saint-Ghislain. Zijn collega en hij werden op de hoogte gebracht van een achtervolging op de autosnelweg in de richting van Frankrijk. Ze kregen geen informatie over de interventie die aan de gang was, en zetten zich op de pechstrook.

Hun voertuig kon de achtervolgde bestelwagen, met aan boord het meisje en haar familie, snel inhalen. De agenten droegen de bestuurder op te stoppen, maar die gaf een ruk aan het stuur om te proberen hen van de baan te rijden. De agenten toonden vervolgens hun wapens, maar toch stopte de bestuurder niet.  Daarop besloot de agent te vuren op de linker voorband.

Nooit bedoeling om te doden

"Het is pas toen dat mijn cliënt vernam dat een kind geraakt was en dat, buiten de bestuurder, meerdere vluchtelingen aan boord van het voertuig waren", preciseert de advocaat.

Het was de eerste keer dat de man, die al 10 jaar werkt als agent, zijn wapen moest gebruiken. De agent heeft op geen enkel moment gevuurd om te doden of te verwonden.

De agent "blijft ter beschikking van justitie en zal zijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek", verzekert de advocaat nog.

Meest gelezen