Videospeler inladen...

Geens volhardt na aanslag in Luik, maar zijn uitleg overtuigt Open VLD niet

Tijdens een debat in de Kamer heeft premier Charles Michel (MR) een efficiënter beleid aangekondigd dat moet voorkomen dat er nog aanslagen gebeuren zoals in Luik. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verdedigde zich en zei dat hij niet opstapt. Maar heel opvallend: Carina Van Cauter (Open VLD) was niet tevreden met de uitleg van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Het was een triumviraat dat vanmiddag de regering verdedigde in de Kamer. "Onze gedachten moeten in de eerste plaats bij de slachtoffers zijn. De waarheid aan het licht brengen en duidelijkheid brengen, dat is de plicht die we hebben. Maar ik engageer me ook om alles te doen om ons democratisch systeem sterker te maken", aldus premier Charles Michel. "Wij moeten deze woede en triestheid gebruiken om onze democratie te versterken." Echt veel concreets zei hij niet. Het was een boodschap van "we gaan ons best doen, over de partijgrenzen heen".

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Het is te gemakkelijk om te zeggen: "Dit is weer eens de Belgische justitie" 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hield het bijzonder kort en bracht vooral hulde aan de politiediensten die de straten veilig proberen houden. Ook hij zei niets concreets.

Zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf een erg technische uitleg en verdedigde zijn diensten, meer bepaald de diensten die hebben beslist om Benjamin Herman penitentiair verlof te geven . "Nadien is het eenvoudig om te zeggen dat ze de verkeerde beslissing hebben genomen en dat ze een andere beslissing hadden moeten nemen", hield hij de Kamer voor. " Volgens hem is het te gemakkelijk om te zeggen "het is weer eens de Belgische justitie". Hij zegt te hebben gekozen voor volharding en stapt dus niet op, zoals Vlaams Belang had gevraagd.

Zoveel woorden om te verantwoorden wat echt niet te begrijpen is

Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD)

Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) blijft op haar honger zitten en richtte zich tot minister van Justitie Koen Geens. "Met statistieken gaan we geen antwoorden bieden aan de nabestaanden. (...) Zoveel woorden om te verantwoorden wat echt niet te begrijpen is."

"Ik ben ontgoocheld en absoluut niet gerustgesteld", aldus Stefaan Van Hecke (Groen). "U heeft heel veel gezegd, maar u heeft bijna geen antwoorden gegeven op de concrete vragen die zijn gesteld", wierp hij Geens voor de voeten.

"Onze strafuitvoering 'sucks', ondanks het harde werk van heel veel mensen op het terrein", luidt het oordeel van Sophie De Wit (N-VA). "Eigenlijk is dat gewoon onaanvaardbaar."

De Wit blijft toch nog vrij mild. Dat geldt minder voor Van Cauter. In "Villa Politica" kreeg ze de vraag of ze nog vertrouwen had in minister Geens, maar een echt antwoord gaf ze niet. "Het is fout gelopen, dat weten we zeker", besloot ze. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen