Radio nog steeds de meest gebruikte bron voor verkeersinformatie

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de Vlamingen vooral gebruik maakt van de radio als bron om aan verkeersinformatie te komen. Meer dan de helft van de Vlamingen verkiest de radio bovendien boven verkeersapps en GPS. De verkeersapp is wel in opmars en scoort vooral erg goed bij jongeren.

Evenredig met de stijgende filedruk op onze wegen stijgt ook het belang van goede en betrouwbare informatie over de verkeerssituatie in Vlaanderen. Het merendeel van de Vlamingen maakt gebruik van de radio om aan verkeersinformatie te komen. Ook het belang van andere informatiebronnen zoals verkeersapps en GPS blijft groeien. Dat blijkt een onderzoek van de VRT, gebaseerd op een steekproef bij 1.500 Vlamingen.

"Twee derde van de Vlamingen vindt het belangrijk om verkeersinformatie te krijgen, wat de bron van informatie ook is", zegt VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman. "In vergelijking met eerdere onderzoeken uit 2012 en 2015 neemt het belang zelfs toe." 

Radio scoort nog steeds hoog

Radio blijft de meest gekende en gebruikte bron voor verkeersinformatie in Vlaanderen: 85% van de Vlamingen komt aan informatie over de verkeerssituatie in Vlaanderen via de radio. Daarnaast kennen verkeersapps een sterke groei. Van 5% gebruikers van een verkeersapp in 2015 naar 28% in 2018. Vooral jongeren vinden de weg naar verkeersapps zoals Waze en Google Maps.  

Het gebruik van verkeersapps of GPS sluit de radio als verkeersbron niet uit. "Mensen gebruiken vaak meerdere bronnen naast elkaar om op de hoogte te blijven" zegt Hajo Beeckman. Op het vlak van betrouwbaarheid en volledigheid verkiezen Vlamingen de radio als bron, qua gebruiksvriendelijkheid, snelheid en persoonlijke informatie scoren verkeersapps beter.

Verkeersbulletins op de radio

Op een drukke verkeersdag hoor je op de VRT-radiokanalen in totaal ongeveer 2 tot 2,5 uur aan verkeersbulletins. Is dit nog noodzakelijk sinds de opmars van verkeersapps en GPS? Ja, zo blijkt. 80% van de luisteraars vindt het geven van verkeersinformatie een belangrijk onderdeel van de taak van de openbare omroep.  

Daarnaast vindt ruim 1 op 3 jongeren tussen 15 en 24 jaar dat de VRT meer moet inzetten op verkeersinformatie via sociale media en via de nieuwsapp. Een ander opvallend cijfer is dat 40% van de Vlamingen graag meer informatie zou krijgen over fietsaccommodatie en het openbaar vervoer.

De populairste verkeersapps

Meest gelezen