Kudde van Schotse Hooglanders neemt intrek in Zoniënwoud

Een kudde van maar liefst 12 Schotse Hooglanders is goed aangekomen op de oude renbaan van Groenendaal in Hoeilaart. Het gebied behoort tot het Zoniënwoud en de beestjes moeten het landschap daar in ere houden.

Eén stier, zes koeien en vijf kalfjes. Zij hebben sinds kort hun intrek genomen op de oude renbaan in Groenendaal. Een open gebied midden in het Zoniënwoud. En dat wil het Agentschap Natuur en Bos zo houden, vertelt Yoeri Bellemans: "De oude renbaan is een prachtig stuk grasland met struiken en kleine boompjes. En Schotse Hooglanders kunnen dat landschap perfect bewaren door er te grazen. Mochten we de natuur zijn gang laten gaan, dan zou het weer bos worden. En dat willen we vermijden."

(Tekst gaat verder onder foto).

Kijkhut

Wie de dieren graag wil bekijken, kan terecht in een kijkhut die Natuur en Bos speciaal heeft gebouwd. "De hooglanders lopen er niet vrij rond. Ze staan op een begrazingsblok, achter een elektrische draad. Het is de bedoeling dat mensen wat afstand houden. Zeker nu er vijf kalfjes zijn. Dan zijn de moeders extra beschermend. Maar sowieso heb je vanuit de kijkhut een prachtig uitzicht op de kudde.  

Meest gelezen