Sint-Jacobskerk in Leuven krijgt vaste grond

De Sint-Jacobskerk in Leuven zakt weg, daarom wordt ze de komende twee jaar gestabiliseerd. Daarna zal de kerk een nieuwe invulling krijgen.

De Sint-Jacobskerk werd in de dertiende eeuw gebouwd op een moerasgrond. Daardoor is de kerk scheef beginnen zakken. "In de middeleeuwen werd het Sint-Jacobsplein de biest genoemd, een rotte wei", zegt de Leuvense burgemeester Louis Tobback die trouwens zijn vormsel deed in de kerk.

Micropalen

Doordat de kerk steeds verder zakte, werd ze in 1963 definitief gesloten. Toen werden er stellingen gezet om ervoor te zorgen dat de kerk niet verder zou wegzakken. Een definitieve oplossing kwam er wel niet, want 55 jaar later staan de stellingen er nog altijd. Daar komt nu een einde aan. Door onder andere micropalen in de kerk te bouwen, moet de Sint-Jacobskerk een vaste grond vinden. Zo’n micropalen zijn funderingspalen die tot 14,5 meter diep in de grond gaan.

(lees verder onder de foto)

Foto: Sint-Jacobskerk in de stellingen

Eén van de zeven wonderen

De Sint-Jacobskerk is één van de zeven wonderen van de stad, omdat de klok niet in de kerktoren, maar erbuiten hangt. “De kerk is ook bijzonder omdat er verschillende bouwstijlen inzitten, de toren is Romaans, maar er de rest is gotiek of zelfs barok”, zegt schepen van monumentenzorg”, Dirk Vansina.

Nieuwe invulling

Nadat de kerk gestabiliseerd is, zal er een debat komen over de invulling ervan. “Belangrijk is dat het een publieke functie krijgt”, zegt Vansina. “Dat kan een concertruimte zijn, maar ook een congresruimte of een markt."

Meest gelezen