Videospeler inladen...

Basken en Catalaanse nationalisten willen samen met socialisten Spaanse regering ten val brengen 

In Spanje zullen de Baskische en Catalaanse nationalisten, een motie van wantrouwen tegen de conservatieve regering van premier Rajoy steunen. Daardoor zou de Spaanse regering morgen kunnen vallen en dreigt na Italië een nieuwe politieke crisis in Zuid-Europa.

De socialistische PSOE -nu de grootste oppositiepartij- had eerder een motie van wantrouwen ingediend in het Spaanse parlement in Madrid. Daarover zal morgen gestemd worden. De conservatieve Partido Popular van premier Mariano Rajoy heeft geen meerderheid in het parlement in Madrid, maar toch hadden de Spaanse socialisten en andere linkse partijen onvoldoende zetels om Rajoy ten val te brengen.  

Tot nu toe leidde Rajoy een minderheidskabinet met gedoogsteun van de liberale Ciudadanos en deels ook van de Baskische nationalisten van de PNV. Die laatste partij heeft nu echter aangekondigd dat ze de vertrouwensstemming tegen Rajoy zal steunen. Ook de Catalaanse nationalisten van PDeCat en ERC zullen tegen de regering van Rajoy stemmen.

Dat maakt het waarschijnlijk dat Rajoy morgen ten val komt. Mogelijk zal hij zelf eerst ontslag nemen, liever dan de eerste Spaanse premier te worden die een vertrouwensstemming verliest. In dat geval komen er wellicht nieuwe verkiezingen.

Als Rajoy toch de stemming afwacht en verliest, is het onduidelijk wat de toekomst zal brengen. Zo bestaat de mogelijkheid dat de socialistische leider Pedro Sanchez premier zou worden van een alternatieve meerderheid of dat er nieuwe verkiezingen komen. Voor de socialisten kan dat als een boemerang terugkomen, want in de peilingen zijn ze van de tweede naar de vierde plaats gezakt. Als er nu verkiezingen zouden komen, zou de nieuwe liberale partij Ciudadanos de grootste worden.

De positie van premier Rajoy kwam onder vuur door een serie corruptieschandalen binnen zijn conservatieve Partido Popular waarbij een aantal kopstukken van de PP veroordeeld werden.

Meest gelezen