Theater aan Zee zet 150 verschillende producties (over rituelen als dood, liefhebben en troosten) op de affiche

Theaterfestival Theater aan Zee (TAZ) in Oostende is, met een volledig afgerond programma, klaar voor zijn 22e editie. De organisatie heeft voor deze editie Barbara Raes als curator aangetrokken en stelde het programma vandaag voor. De rode draad? Nieuwe rituelen zoals de dood, liefhebben, feesten en troosten. 

Van 25 juli tot en met 4 augustus zullen er op TAZ 150 verschillende producties te zien zijn op meer dan 30 locaties in de badstad, goed voor samen 710 presentaties. Naast theater is er ook steeds meer ruimte voor muziek, film en literatuur.

Nieuwe rituelen

Raes heeft een programma opgesteld rond nieuwe rituelen zoals de dood in onze samenleving, liefhebben en feesten, betrokkenheid en verbondenheid en troost. Er zullen twaalf premières, twee avant-premières en een try-out te zien zijn. Zo zal Lisbeth Gruwez in de Versluys Dôme "The Sea within" voorstellen en maakt actrice Charlotte Vandermeersch haar zangdebuut met de groep Whale*.

TAZ gaat ook in zee met GoneWest, het cultureel herdenkingsprogramma van de provincie West-Vlaanderen in het kader van de Eerste Wereldoorlog, en met muziekclub De Zwerver, organisator van Leffingeleuren. Er werden onder meer acht jonge bands geselecteerd die samen ook meedoen aan een muziekwedstrijd.

Kinderen

Er is ook weer gedacht aan gezinnen met kinderen. In het Familiepark zullen er 18 voorstellingen te zien zijn voor jong en oud. Er zijn ook doeactiviteiten gepland.

Openen doet het festival met een heel apart evenement. Kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne hebben een rechtszaak tegen de dood aangespannen. Openbaar aanklager Jean-Luc Cottyn zet persoonlijke getuigenissen om in een juridische aanklacht en Els Leenknecht zal optreden als advocate van de burgerlijke partijen. Ook de advocaat van de beklaagde, Walter van Steenbrugge, voert getuigen en deskundigen aan. Niemand weet wat de uitspraak zal zijn. Het maakt deel uit van het ultieme doel van TAZ dit jaar, namelijk een zoektocht naar de helende kracht van de kunst.

Curator Barbara Raes

Meest gelezen