Videospeler inladen...

Vermoedelijk al 453 kinderen besmet door salmonella

Het aantal besmette kinderen in West-Vlaamse scholen is afgelopen week nog erg toegenomen.  Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid ziet een aantal verklaringen voor de spectaculaire stijging.

Maandag had het Agentschap Zorg en Gezondheid weet van 225 kinderen die besmet waren.  De kinderen werden vermoedelijk ziek door een maaltijd die in 44 scholen in West-Vlaanderen door dezelfde traiteur was bereid. De afgelopen dagen heeft het agentschap nog meer meldingen van centra voor leerlingenbegeleiding, huisartsen en ziekenhuizen gekregen van kinderen die waarschijnlijk een salmonellabesmetting hebben opgelopen.

Vandaag is het aantal zieke kinderen meer dan verdubbeld tegenover maandag.  Zeker 313 kinderen daarvan hebben een salmonella-besmetting.

"De eerste besmetting moet gebeurd zijn op donderdag of vrijdag, twee weken geleden", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

"Voor de besmettingen van vorige week zijn verschillende verklaringen. Het kan zijn dat een aantal kinderen gewoon later ziek zijn geworden, omdat ze minder van het besmette voedsel hebben gegeten.

Het kan ook zijn dat een aantal kinderen elkaar hebben ziekgemaakt, bijvoorbeeld door slechte hygiëne na een toiletbezoek. Het valt ook niet uit te sluiten dat er bij de traiteur een kruisbesmetting is gebeurd. Het zou dus kunnen dat een bepaald voedselstaal andere voedingswaren heeft besmet die vorige week dinsdag of donderdag nog geserveerd zijn op de scholen."

In stalen bij de traiteur zijn  echter tot nu toe geen sporen van de bacterie gevonden.

Volgens Moonens is er een duidelijke afname van het aantal nieuwe zieken deze week en lijkt het aantal besmettingen onder controle.

Meest gelezen