Videospeler inladen...

Doorbraak in Italië: Lega en Vijfsterrenbeweging vormen dan toch regering, Giuseppe Conte wordt premier

In Italië vormen de populistische Vijfsterrenbeweging en de radicaal-rechtse Lega dan toch een nieuwe regering. Politieke nieuweling Giuseppe Conte (53) wordt de premier. De nieuwe regering zal vandaag al de eed afleggen. De voorbije dagen was het verwarring troef in het land, nadat een eerste poging spaak was gelopen op de keuze van de minister van Financiën.

Plots gaat het heel erg snel in Italië. Eerst kwam de melding van de Lega en de Vijfsterrenbeweging dat er een akkoord was over de nieuwe regering. President Mattarella ontving vervolgens om 21 uur kandidaat-premier Giuseppe Conte en minder dan een uur later werd aangekondigd dat de regering vrijdag om 16 uur de eed zal afleggen.

De leiders van de Vijfsterrenbeweging en de Lega worden allebei vicepremier onder Conte. Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) krijgt als bevoegdheid Werk en Economische Ontwikkeling, Matteo Salvini (Lega) wordt bevoegd voor Binnenlandse Zaken. Op Buitenlandse Zaken komt Enzo Moavero Milanesi, die bekendstaat als pro-Europees.

De onbekende economieprofessor Giovanni Tria is de compromisfiguur voor de post van Financiën. De omstreden Paolo Savona blijft aan boord, maar dan als minister van Europese Aangelegenheden.

Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) en Matteo Salvini (Lega)
AFP or licensors

Onrustige week

De Lega en de Vijfsterrenbeweging hebben samen een nipte meerderheid in het parlement. Hun eerste poging om samen een regering te vormen liep zondag op de klippen. President Mattarella kon zich niet vinden in de keuze voor Paolo Savona, een euroscepticus, als minister van Financiën. Kandidaat-premier Giuseppe Conte gaf daarop zijn mandaat terug en het land belandde in een politieke crisis.

Ook op de financiële markten en bij de Europese partners was heel wat ongerustheid gegroeid. Het vooruitzicht van nieuwe verkiezingen, met misschien een uitstap uit de euro als inzet, deed daar geen goed aan. Vooral de Lega staat erg kritisch tegenover de Europese munt.

Mattarrella gaf na het mislukken van de vorige poging econoom Carlo Cottarelli de opdracht om een kabinet van technocraten te vormen, in afwachting van nieuwe verkiezingen na de zomer, maar rond die poging werd het snel stil. Cottarelli heeft vanavond zijn opdracht teruggeven om zo de weg vrij te maken voor Conte.

"Alle voorwaarden zijn vervuld voor een politieke regering van Lega en Vijfsterrenbeweging", luidde het in de gezamenlijke mededeling eerder vanavond. "Engagement, coherentie, luisteren, werk, geduld, gezond verstand, hoofd en hart voor het welzijn van de Italianen. Misschien zijn we er nu toch eindelijk, na zoveel obstakels, aanvallen, bedreigingen en leugens", schreef Matteo Salvini, de voorzitter van de Lega, op Facebook.

Wat beide partijen inhoudelijk vooropstellen, werd eerder al bekendgemaakt.  Een opvallende maatregel is een basisinkomen van 780 euro voor werklozen en mensen met een laag inkomen. De partijen willen ook komaf maken met het Europese besparingsbeleid. Meer over het regeerakkoord vindt u in dit artikel.

Meest gelezen