Videospeler inladen...

Regering krijgt resem kritische vragen na aanslag in Luik: "Hoe is dit kunnen gebeuren?"

De meerderheid - en vooral minister van Justitie Koen Geens (CD&V) - moest vanmiddag spitsroeden lopen in de Kamer. Zowel vanuit de oppositie als de meerderheid kwamen er vragen over hoe de aanslag in Luik is mogelijk geweest. Vooral het feit dat de dader met penitentiair verlof was, wekte verbazing en ongenoegen. Vlaams Belang vroeg het ontslag van de minister van Justitie, maar ook Open VLD klonk erg scherp.

Alle sprekers in de Kamer drukten hun medeleven uit met de slachtoffers en hun nabestaanden, en hadden woorden van lof voor de ordediensten die in Luik efficiënt tussenbeide zijn gekomen.

"De minister van Justitie is rechtstreeks verantwoordelijk voor de terreur in Luik, want die Herman had nooit penitentiair verlof mogen krijgen", fulmineerde fractieleider Barbara Pas (VB). "Gaat de minister van Justitie opstappen en hoeveel doden moeten er eerst nog vallen?"

Ook Carina Van Cauter (Open VLD) was opvallend scherp. "Hoe kon deze man vrij zijn nadat hij 8 veroordelingen en 12 jaar gevangenisstraf had opgelopen?" Volgens haar kan de lat in het gevangeniswezen niet verder naar beneden, "noch om de overbevolking tegen te gaan noch om dreigende stakingen te bezweren". Van Cauter dringt aan op een evaluatie van de strafuitvoering, van alle verlofstelsels en van de opvolging en controle van gevonniste mensen.

Laurette Onkelinkx (PS) vraagt zich af wat er is gebeurd met de aanbevelingen van de commissie Aanslagen. "Er zijn veel vragen. We willen antwoorden horen", zei Onkelinkx. Ook Stefaan Van Hecke (Groen) zit met "veel vragen die een antwoord verdienen". Hij vindt dat de gevangenis "de universiteit van de criminaliteit" is geworden. Dezelfde bekommernis bij Raoul Hedebauw (PVDA). "Hoe is dit kunnen gebeuren?", vroeg hij, maar vroeg zich ook af of er politieke fouten zijn begaan. Hans Bonte (SP.A) opperde het idee om geradicaliseerden voor eeuwig ter beschikking te stellen van de regering.

Sophie De Wit (N-VA) zit naar eigen zeggen met gemengde gevoelens. "Boos, verontwaardigd en moedeloos", zei ze. "Hier is penitentiair verlof gegeven waarbij toch heel veel vragen kunnen worden gesteld", aldus De Wit. Desondanks was ze vrij mild en zei ze bereid te zijn mee te zoeken naar oplossingen want "strafuitvoering is een gevoelig thema en is al lang problematisch".

Raf Terwingen (CD&V) hield het zo mild mogelijk. "Honderd procent veiligheid kan waarschijnlijk nooit geboden worden", zei hij. Toch kan ook hij niet anders dan vragen stellen over de gang van zaken in de gevangenis: Terwingen vroeg om bijsturingen in het gevangeniswezen.

Veerle Wouters (V&W) had niet alleen vragen over het penitentiair verlof van de dader, maar vroeg zich af waar de langverwachte nieuwe gevangenissen bleven. "Het beleid inzake justitie en veiligheid van deze regering is net hetzelfde als in andere domeinen: veel stoere verklaringen, veel straffe tweets, maar een laks beleid."

Meest gelezen