Videospeler inladen...

Veel vragen in de Kamer: hoe kon de aanslag in Luik gebeuren?

Hoe kon de dader van de schietpartij in Luik penitentiair verlof krijgen terwijl hij geradicaliseerd was? Minister van Binnenlandse Zaken Jambon en minister van Justitie Geens krijgen veel vragen in de Kamer. Toch zal het vooral premier Michel zijn die het woord voert. Wetstraatjournalist Goedele Devroy blikt vooruit naar het debat.  

Het debat zal beginnen met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Nadien zullen er heel wat vragen gesteld worden aan de bevoegde ministers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) en Koen Geens (Justitie). Toch zal het vooral premier Michel zijn die het woord voert voor de regering, gezien de emotionaliteit van het debat. Hij doet dat ook om de rangen binnen zijn regering beter gesloten te kunnen houden.

De belangrijkste vraag die gesteld zal worden is: hoe komt het dat de dader penitentiair verlof genoot terwijl hij geradicaliseerd was, en dat daar duidelijke aanwijzingen voor waren. Hij was ook bij een eerdere gelegenheid al eens niet op tijd teruggekeerd naar de gevangenis en had ook opnieuw misdaden gepleegd.

Open VLD vreest dat het penitentiair verlof te gemakkelijk wordt toegekend om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. De liberalen vragen meer geld voor Justitie om meer plaatsen in de gevangenissen te maken. En ook om meer controle te kunnen uitoefenen op het penitentiair verlof.

N-VA stelt zich vragen bij de informatiedoorstroming. De cipiers wisten dat de dader geradicaliseerd was, maar die informatie is toch niet goed terechtgekomen bij de veiligheidsdiensten en bij de diensten die beslissen of iemand penitentiair verlof krijgt of niet.

Op dit moment is het enkel oppositiepartij Vlaams Belang die het ontslag van minister van Justitie Geens vraagt. 

Meest gelezen