Videospeler inladen...

VS leggen dan toch tarieven op aan invoer van staal en aluminium uit de Europese Unie

De Verenigde Staten gaan dan toch zoals eerder aangekondigd de invoer van Europees staal en aluminium afremmen door importheffingen. De Europese Unie dreigt in dat geval met tegenmaatregelen en een handelsoorlog over de Atlantische Oceaan is dan mogelijk.

De Amerikaanse president Donald Trump had er twee maanden geleden mee gedreigd om een tarief van 25 procent heffingen op te leggen op staal en 10 procent op ingevoerd aluminium. Hij had evenwel een uitzondering verleend aan de Europese Unie en andere Amerikaanse bondgenoten zoals Canada en Japan en dat in afwachting van een onderhandeld akkoord over een inperking van het handelstekort met die landen.

De termijn van die uitzondering loopt morgen af zonder dat de onderhandelingen een akkoord hebben opgeleverd. "Er is vooruitgang geboekt bij die gesprekken, maar niet genoeg", zo zei de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross en daarom worden die tarieven vanaf middernacht opgelegd aan de Europese Unie en aan Canada en Mexico, partners van de VS in de vrijhandelszone NAFTA. Ross verwacht dat die landen tegenmaatregelen zullen treffen, maar dat sluit niet uit dat er voort onderhandeld kan worden, vindt hij.

EU: "Dit is protectionisme, zo simpel is het"

De reacties vanuit Europa bleven niet uit. "Dit is protectionisme, zo simpel is het", zei EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. EU-commissaris voor Handel Cecilia Malmström ergert zich aan het feit dat de VS de tarieven gebruikt hebben als drukkingsmiddel tijdens de onderhandelingen. "Dit is niet de manier waarop wij werken en zeker niet tussen partners, vrienden en bondgenoten".

De EU-Commissie de zaak zal voorleggen aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en over twee weken zelf tarieven zal opleggen aan Amerikaanse producten. Dat zou dan gaan over motorfietsen zoals Harley Davidson of landbouwproducten.

Europa en Japan zetten zich intussen schrap voor een handelsconfrontatie met de VS. In een gezamenlijke verklaring vandaag in Parijs waarschuwen Brussel en Tokio voor "een ernstige verstoring van de markten" als de Amerikanen invoertarieven opleggen.

"Deze tarieven zijn niet verenigbaar met de regels van de Wereldhandelsorganisatie", vindt de Duitse bondskanselier Angela Merkel, wat doet vermoeden dat Europa die tarieven zal aanvechten bij de WTO. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwt dat "wereldhandel geen revolvergevecht in de OK Corral is", een verwijzing naar een legendarische schietpartij in het Wilde Westen van weleer. "Dit zijn niet te verantwoorden en gevaarlijke zetten", vindt Le Maire.

Ook Canada kondigt heffingen aan op Amerikaanse producten

Na de Europese Commissie heeft ook Canada te kennen gegeven importheffingen te zullen invoeren op een aantal Amerikaanse producten. Het gaat om heffingen op de import van staal, aluminium en andere producten uit de VS. Ze werden aangekondigd op door premier Justin Trudeau op Twitter.

De Canadese heffingen gaan in op 1 juli en blijven van kracht tot de VS verzaken aan hun handelsbeperkende maatregelen tegen Canada, aldus Trudeau.

Canada zal de Amerikaanse heffingen ook aanvechten bij de WTO. "Het is gewoonweg belachelijk om elke handel met Canada als een risico te zien voor de nationale veiligheid in de VS en we zullen blijven opkomen voor de Canadese werknemers en bedrijven", aldus Trudeau.

Meest gelezen