Wat als je geklikt hebt op het Whatsapp-bericht over de Efteling?

Whatsapp-gebruikers werden afgelopen week overstelpt met de uitnodiging om deel te nemen aan een wedstrijd voor gratis tickets van de Efteling. De wedstrijd bleek nep. Intussen gaat er ook een soortgelijke valse wedstrijd rond over Walibi. Blijkbaar het werk van een criminele cyberbende die gegevens probeert te ontfutselen. De Inspecteur op Radio 2 zocht uit wat er met die gegevens gebeurt en wat je kan doen. 

"Dat is nu dus phishing", zegt Miguel Debruycker van het Centrum voor Cybersecurity. Via Whatsapp verspreidde zich afgelopen week in snel tempo een wedstrijd voor gratis tickets van het pretpark De Efteling. Wie wilde deelnemen moest heel wat stappen doorlopen: van aanmelden via mail en een wachtwoord creëren tot het doorgeven van kredietkaartgegevens.

Criminele bendes gebruiken steeds meer de sociale media. Via familie of vrienden krijg je dan het bericht doorgestuurd en dat wekt vertrouwen. "Whatsapp is de laatste tijd wel vaker gebruikt ook, maar dit lijkt toch wel de eerste keer dat het zo groots gebeurt", voegt Miguel Debruycker er aan toe.

Gegevens ingevuld?

  • Gegevens zoals wachtwoorden, mailadressen, telefoonnummers: als je wachtwoorden hebt ingegeven, kan je best al je wachtwoorden veranderen. Velen onder ons gebruiken vaak of zelfs overal hetzelfde wachtwoord. Als je dat hebt prijsgegeven, kan een criminele bende er dus wat mee. Mogelijk is ook dat ze je mailadres of telefoonnummer de komende tijd proberen te gebruiken om gelijkaardige phishingberichten te sturen, let dus zeker op dat je binnenkort op geen ander fraudebericht klikt dat je binnen krijgt. Normaal gezien is het systeem van je smartphone niet geïnfecteerd door op deze link te klikken.
  • Het nummer van je kredietkaart doorgegeven: Dan bel je het best zo snel mogelijk naar Card Stop op 070/344.344. 

Verdachte berichten? "Meld ze!"

Het Centrum voor Cybersecurity vraagt om verdachte berichten te melden. Ze hebben detectiesystemen waarmee ze berichten en websites met slechte bedoelingen kunnen uitschakelen. Doorsturen kan naar verdacht@safeonweb.be.

Meest gelezen