Videospeler inladen...

Wat is de impact van Amerikaanse tarieven op de Belgische staalindustrie?

Het is dus zo ver: er dreigt een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. De vraag is wat zijn de mogelijke gevolgen voor de Belgische staal- en aluminiumproducenten en voor onze economie in zijn geheel?

Frank Vandemarliere van Agoria, de koepel van metaal- en technologiebedrijven in ons land, vermoedt dat de timing van de tarieven veel te maken hebben met de verkiezingen in het Amerikaanse Congres in november van dit jaar.

Ons land voert ongeveer voor 250 miljoen euro staal uit naar de Verenigde Staten, dat is goed voor ongeveer 4 tot 5% van onze uitvoer. Als die beloftevolle markt zou wegvallen, zal er niet meteen een bedrijf over de kop gaan, maar is wel alle groei voor dit jaar weg. 

In "De wereld vandaag" op Radio 1 merkt Vandemarliere op dat de VS-tarieven nu nog enkel slaan op basismaterialen in staal en alumnium en niet op afgewerkte producten. Mocht Europa evenwel hard terugslaan, dan zou de VS ook tarieven op die afgewerkte producten kunnen leggen en dan spreken we over een uitvoer van 2 miljard euro voor België.

Concreet zouden autobouwers Volvo Cars in Gent en Audi in Brussel dan getroffen worden, maar ook producenten van auto-onderdelen die toeleveren aan Duitse en Franse autobedrijven. Vandemarliere begrijpt dat Europa moet terugslaan, maar hoopt dat het niet tot een volledig handelsconflict komt. Hij vindt het een goede zaak dat de EU Amerikaanse producten zoals jeans, Harley Davidsons en landbouwproducten viseren, want die kunnen electoraal wegen in november.

Ongeveer 13.000 staalarbeiders in België

Ons land is van oudsher een producent van ijzer en staal. Na decennia van herstructureringen zijn er nu nog ongeveer 13.000 mensen actief in de staalproductie. Het gaat dan om bedrijven als ArcelorMittal in Luik en Gent, NLMK in Clabecq en La Louvière, Aperam in Genk, maar ook de staaldraadproducent Bekaert in West-Vlaanderen.

Die zijn goed voor een omzet van iets minder dan zeven miljard euro per jaar, maar daarvan gaat 90% naar andere landen in de Europese Unie. Voor twee fabrieken -Industeel in Marchienne-au-Pont en NLMK in Clabecq- is de uitvoer van stalen platen naar de Verenige Staten wel goed voro 10 tot 15% van hun omzet en dat is wel erg veel, zegt Phillippe Coigné van het Staalverbond, de koepel van staalproducenten in België.

Coigné zei in "Terzake" op Canvas dat er ook een indirect gevolg van een handelsconflict dreigt: producenten die niet meer naar de VS zouden kunnen uitvoeren, zouden zich vooral op de Europese markt kunnen richten ten koste van onze eigen bedrijven. Daarom vraagt hij dat de Europese Commissie maatregelen zou nemen om er voor te zorgen dat die extra invoer vanuit derde landen niet plots de hoogte ingaat.

De voorbije jaren zijn er bijna aan de lopende band banen verloren gegaan in de staalsector. Mochten de sancties over en weer tussen de VS en de EU escaleren in een handelsconflict, dan dreigen overigens ook andere economische sectoren in ons land getroffen te worden en dan staat er veel op het spel.

(Lees verder onder de video.)

Herbekijk het interview met Philippe Coigné van het Staalindustrie Verbond uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Vicepremiers Reynders en Peeters betreuren Amerikaanse beslissing

 Vicepremiers Didier Reynders (MR) en Kris Peeters (CD&V) laten intussen weten dat ze de beslissing van de VS betreuren. Reynders spreekt van "een zwarte dag voor de internationale handel" en ziet de toekomst van de trans-Atlantische alliantie somber in. Peeters steunt de reactie van de Europese Commissie en zegt dat alles in het werk moet worden gesteld om een handelsoorlog te vermijden.

België steunt ook de tegenmaatregelen die de Commissie bekendmaakte en de zaak die de EU bij de WTO aanspant. De hogere Amerikaanse heffingen riskeren in ons land de staalsector te treffen en kunnen ook indirecte gevolgen hebben voor de handel die via de haven van Antwerpen verloopt, waarschuwt Reynders.

"Voor de Belgische staal- en aluminiumindustrie is dit slecht nieuws", zegt ook Peeters. "De Verenigde Staten zijn onze eerste exportbestemming buiten de EU voor wat aluminium betreft en onze tweede voor wat staal betreft."

Videospeler inladen...

Meest gelezen