Wie moet spookbrug in Oudenaarde bedienen?

In Oudenaarde staat aan de passantenhaven al drie jaar een ophaalbare fietsersbrug, maar ze is nog nooit gebruikt. Al die tijd staat ze al open. De brug wordt niet gebruikt omdat er nog werken aan de gang zijn aan enkele woonprojecten vlakbij. En, omdat niemand weet wie de brug moet bedienen.

De spookbrug, zo wordt de ophaalbare fietsersbrug aan de jachthaven van Oudenaarde, ook wel genoemd. De brug staat er al drie jaar, maar is nog nooit gebruikt. En dat is zonde. Vooral voor de bewoners van de appartementen op het zogenaamde 'Eilandje', voor de leerlingen van de Abraham Hansschool die zo makkelijker naar het centrum zouden geraken en voor de vele fietsers die daar het fietsroutenetwerk gebruiken. Nu moet iedereen 400 meter verder het water oversteken. 

De brug staat, al drie jaar, gewoon open. Deels omdat er nog volop gewerkt wordt aan de appartementen. Maar ook omdat niemand weet wie de brug moet bedienen. Is het de stad Oudenaarde, de Vlaamse Pleziervaart Federatie of de Vlaamse Waterweg, die opdracht gaf voor de bouw van de brug?

Iedereen schuift de verantwoordelijkheid door, zegt ook de Oudenaardse havenmeester Guy Otte: "De knoop is nog niet doorgehakt. De stad zegt dat zij het niet moet doen. Vlaamse Waterweg beweert dat ze er een extra personeelslid voor moeten inschakelen. Gewoon om die brug dus te openen! Enfin, op het einde van het spel zal het wel op mijn nek terecht komen," denkt havenmeester Guy. En dat zou hij wel zien zitten: "Natuurlijk wil ik dat doen, maar niet om hier een hele dag aan die brug te zitten. Wel met een knopje met afstandsbediening aan m'n nek. Dan kunnen de mensen me eventueel bellen en doe ik die open. Wel niet dag en nacht."

Volgens schepen van openbare werken Guy Hove (Open VLD) is er ooit afgesproken dat de Vlaamse Pleziervaart Federatie dat zou doen, en dat staat ook zo neergeschreven. Maar Guy, die voor de Federatie werkt, valt uit de lucht: "Tja, dat zou kunnen, maar ik heb nog nooit een contract gezien. Ze kunnen zeggen wat ze willen. Maar goed, als ze daar mee afkomen, dan doe ik het wel, maar niet gratis." Volgens hem werkt de brug trouwens perfect. Hij zag ze al enkele keren naar beneden en terug omhoog gaan. "Eén keer per jaar is er een controle over de werking van de brug en wordt het mechanisme getest. Dat verliep allemaal perfect. Er zijn ook groene en rode lichten. Het werkt dus, maar ze moeten het wel willen doen marcheren ook natuurlijk."

Omdat de werken nog een tijd duren, denkt Guy dat het probleem nog niet meteen opgelost zal zijn. "Ik ben nog zeker vier jaar gerust," lacht hij, "want zo lang gaat het nog duren voor alle appartementen klaar zijn."  Als dat zou kloppen, dan zou de spookbrug, met een prijskaartje van 1 miljoen euro, er in totaal 7 jaar werkloos bij gestaan hebben. 

Meest gelezen