Videospeler inladen...

Zware straffen op proces Nigeriaans prostitutienetwerk

Op het proces tegen de leden van een prostitutienetwerk dat op grote schaal jonge Nigeriaanse meisjes naar Brussel bracht, heeft de correctionele rechtbank straffen tot 14 jaar cel uitgesproken. Een aantal van de vitrines waarin de meisjes zich moesten prostitueren werden verbeurd verklaard, wat nooit eerder gebeurde. 

De zaak draait een Nigeriaanse pooister met de bijnaam ‘Mama Leather’ die met harde hand een prostitutienetwerk leidde in de Schaarbeekse prostitutiewijk. 

Ze liet jonge, soms zelfs minderjarige meisjes vanuit Nigeria overkomen naar ons land nadat ze een voodooceremonie hadden ondergaan. De slachtoffers maakten na een doortocht door de woestijn de oversteek naar Italië vanuit Libië. Eenmaal aangekomen in Europa werden de meisjes naar Brussel gebracht, waar ze verplicht werden om een schuld van 35.000 euro af te betalen door zich te prostitueren. Wanneer meisjes weigerden, werd hun familie in Nigeria bedreigd en werden ze zelf mishandeld. 

‘Mama Leather’ kreeg 14 jaar cel en een geldboete van 240.000 euro opgelegd. De rechter sprak ook een verbeurdverklaring van 600.000 euro tegen de vrouw. Negen andere beklaagden werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen 2 en 8 jaar cel. Daarnaast verklaarde de rechtbank verschillende vitrines verbeurd, een primeur in ons land. De eigenaars van die panden bekijken nu samen met hun advocaat of ze in beroep gaan. 

Myria, het Federaal Migratiecentrum, is blij met de veroordeling van de beklaagden. “Wat hier gebeurde was een echte schande”, zegt meester Alexis Deswaef. “Hele jonge meisjes werden naar hier gehaald in heel erge omstandigheden. Ze werden uitgebuit in de prostitutiewijk en het vonnis is dan ook zeer zwaar. De vitrines werden verbeurd verklaard omdat er volgens de rechtbank sprake was van abnormaal profijt door de uitbuiting van die Nigeriaanse prostituees in hun panden. Myria is verheugd dat het dossier serieus is aangepakt en dat er veroordelingen zijn uitgesproken en dat de winsten en de vitrines verbeurd werden verklaard. Dat is sterke rechtspraak.”

Meest gelezen