"Hallo meneer de uil": nu ook in de bioscoop

De "Fabeltjeskrant" komt terug, als bioscoopfilm. "De Fabeltjeskrant & de grote dierenbosspelen" zal vanaf 19 december lopen in de zalen in Nederland. Dat wordt voor verschillende generaties een blij weerzien met meneer de Uil, juffrouw Ooievaar en de gebroeders Ed en Willem Bever. En voor de jongsten allicht een aangename kennismaking.

De Fabeltjeskrant komt terug, als film. Vanaf 19 december loopt de film "De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbosspelen" in de Nederlandse bioscopen, zo maakte distributeur Dutch FilmWorks vrijdag bekend.  "De film wordt een feest voor drie generaties", stelt producent Robin de Levita, "één van herkenning voor alle ouders en grootouders en voor de kleintjes een vrolijke en spannende introductie van De Fabeltjeskrant."

Rubinstein Media, De Levita Productions en animatiestudio Grid hebben vier jaar gewerkt aan de digitalisering van de poppenversies van de befaamde dieren uit de oude televisieserie. Wie de stemmen van meneer De Uil, juffrouw Ooievaar, meneer De Raaf en Ed en Willem Bever en andere hoofdpersonen zullen inspreken, wordt binnenkort bekendgemaakt.

Met de bioscoopfilm wordt de vijftigste verjaardag van de televisieserie gevierd. In totaal werden tussen 1968 en 1992 meer dan 1600 afleveringen van de kinderserie gemaakt. Het programma werd in 2005 uitgeroepen tot het beste Nederlandse kinderprogramma aller tijden.

Want dieren zijn precies als mensen. Met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken. 

Meneer de Uil

Ogenschijnlijk was het programma bedoeld voor kleuters, door meneer de Uil aangesproken als kijkbuiskinderen. Maar door allerlei toespelingen op de landelijke politiek was het ook voor veel volwassenen een leuk programma. Zo werkte in een periode dat Joop den Uyl premier was van Nederland, een Meneer de Uil die uit de Fabeltjeskrant voorlas bij veel mensen op de lachspieren. En leken de strubbelingen in het Grote Dierenbos verdacht veel op die van grote mensen. 

"Want dieren zijn precies als mensen", zei meneer de Uil. "Met dezelfde mensenwensen. En dezelfde mensenstreken. Dat komt allemaal in de krant van Fabeltjesland."

Meest gelezen