"Ik ben al doof. Wie maalt er dan om een valse noot meer of minder?"

18 was ze nog maar en pas ingeschreven aan een muziekacademie, toen Mandy Harvey merkte dat ze haar gehoor begon te verliezen. Uiteindelijk werd ze door een bindweefselziekte aan beide oren doof. Met de hulp van haar vader vond ze toch een manier om met muziek bezig te blijven en dat resulteerde een jaar geleden in een opmerkelijk "Golden buzzer"-moment tijdens "America’s got talent". Het filmpje van haar auditie werd massaal bekeken op YouTube en Facebook. Voor de toen 29-jarige Harvey, die uiteindelijk 4e eindigde in de talentenshow, het begin van een opmerkelijk en bewogen jaar.

Harvey werd immers ambassadrice bij de liefdadigheidsorganisatie "No Barriers USA" waar ze een spreekbuis werd voor mensen met beperkingen. Hiervoor reist ze regelmatig het land rond om lezingen en toespraken te houden. Bovendien schreef ze een boek, "Sensing the rhythm, finding my voice in a world without sound", met een voorwoord van Oscarwinnares Marlee Matlin.

Ook al zette ze het afgelopen jaar haar beste beentje voor voor de dovengemeenschap, toch verliep dat niet altijd van een leien dakje. Vooral het feit dat ze op een gegeven moment meer nadruk legde op de voordelen van het liplezen tegenover die van de gebarentaal, werd haar niet door iedereen in dank afgenomen. Harvey: "Ik heb brieven gekregen met niet mis te verstane bewoordingen en met zelfs doodsbedreigingen. Er volgden heel wat negatieve reacties toen ik besloot promotie te maken voor het liplezen in plaats van voor gebarentaal om doven beter in de maatschappij te doen integreren. Maar wanneer je zoals ik met muziek bezig bent, in een wereld waar het horen heel belangrijk is, en je je daarin probeert te integreren, kies je makkelijker voor het liplezen. Waardoor het leek alsof ik afkeurend stond tegenover gebarentaal." (BBC News, november 2017)

Maar op de eerste plaats blijft de intussen 30-jarige Harvey uit Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, natuurlijk zangeres. Ze omschrijft zichzelf als een singer-songwriter die "toevallig doof is". Muziek maken en zingen heeft ze opnieuw moeten leren, door het onthouden van bewegingen, het gebruik van visuele tuners en te leren vertrouwen op haar toonhoogte. Om de beat en de trillingen van de muziek te kunnen voelen doet ze haar schoenen uit voor een optreden.

Mandy Harvey: "Door zonder schoenen op het podium te staan, kan ik de muziek voelen doorheen de vloer. Ik voel de 'drums', ik voel de 'bass'. Waardoor ik kan deel uitmaken van de groep die me begeleidt en waardoor ik niet zomaar doelloos op het podium sta, nauwelijks beseffend wat er rondom me gebeurt." (Radiozender NPR, september 2017)

"Aan dat optreden in "America’s got talent" zijn 10 volle jaren van duizenden en duizenden uren oefenen en van honderden optredens voorafgegaan." (Muziekwebsite Kala Brand, april 2018)

"Vroeger vond ik optredens verschrikkelijk. Ik was zo bang om een podium op te stappen. Ik kreeg blackouts, gaf over. Verschrikkelijk allemaal. Maar dat is verdwenen eens ik na het doof worden de muziek terug ontdekt heb. Nu voelt optreden zo natuurlijk aan. Zelfs zo natuurlijk dat er soms mensen naar me toekomen na een optreden en zich afvragen of ik wel echt doof ben." (NPR)

"Perfectie is geen optie meer in de zoektocht naar wat ik nog allemaal kan. Ik heb mijn gehoor al verloren, kan er me nu nog iets ergers gebeuren? Als ik een valse noot zing, het zij zo. Wie maalt erom? Zoiets zal me niet klein krijgen." (Kala Brand)

"Het winnen van die wedstrijd was nooit mijn doel. Ik vond dat ik vooral moest duidelijk maken dat hetgeen jezelf wil veel belangrijker is dan de hindernissen die je iedere dag tegenkomt." (Kala Brand)

"Als ik met nieuwe muzikanten speel is er in het begin altijd die angst, dat zij zo perfect mogelijk zullen spelen, terwijl ze denken dat ik er maar iets van zal proberen te bakken. Maar juist omdat ik geleerd heb op mijn manier te horen, wil ook ik zo perfect mogelijk spelen." (BBC News)

"Ik beschouw mijn gehoorverlies dan ook niet langer als een beperking. Ik heb gewoon geleerd de dingen die ik wil doen anders aan te pakken. Uiteindelijk wil ik dat mensen mijn muziek leuk vinden, en dat ze niet komen luisteren omdat ze weten dat ik doof ben." (NPR)

"Niemand weet waartoe je uiteindelijk zelf in staat bent. Je moet gewoon almaar doordoen om je grenzen steeds weer te verleggen. Ik werk dan ook harder dan ik ooit gedaan heb. Omdat ik me niet wil laten tegenhouden door hetgeen anderen denken dat ik maar kan doen. En ik wil me ook niet door mezelf laten tegenhouden." (Kala Brand)

Dat deed ze alvast niet, een jaar geleden, toen ze tijdens de auditieronde schitterde met haar eigen geschreven nummer "Try", intussen op YouTube al meer dan 27 miljoen keer bekeken:

Meest gelezen