Videospeler inladen...

"Surviving Paradise": de strijd van het zinkende eiland Kiribati

De Nomaden van Vranckx bezoeken alle uithoeken van de wereld. Stef Ackx en Michael Dilissen vlogen wel heel ver voor hun reportage over Kiribati. Ze waren maar liefst drie dagen onderweg. Ze kwamen net op tijd aan: sinds eind 2017 mogen er geen journalisten meer binnen. 

Kiribati in de Stille Oceaan lijkt wel een aards paradijs. Maar het is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. De eilandenstaat zal als eerste onder water komen te staan als de zeespiegel blijft stijgen. Hoe gaan de Kiribatiërs hiermee om? En hoe denken ze over de opwarming van de aarde? Michael Dilissen en Stef Ackx gaan antwoorden zoeken aan de andere kant van de wereld.

Meteen wanneer ze aankomen wordt de problematiek duidelijk. De weg waar ze ’s morgens nog over reden, staat later op de dag onder water. En de Kiribatiërs waarmee ze aan de praat geraken, hebben elk hun eigen verhaal.

Videospeler inladen...

De ex-president van Kiribati heeft altijd al voor de klimaatzaak gestreden. Hij trok naar de Verenigde Naties en beseft dat verhuizen de enige optie is. Maar de huidige regering voert een ander beleid. Ze hebben liever dat er niet te veel verhalen over het verdrinken van de eilandengroep naar buiten gebracht worden.

Videospeler inladen...

Michael en Stef vernemen van hun contacten in Kiribati dat er na hun bezoek geen journalisten meer binnen mochten. Een Australische journalist mocht het land niet in en een Duitse collega mocht zijn hotel niet verlaten.

En ook de bevolking trekt de klimaatverandering in twijfel. Ook al is er volgens de wetenschap geen ontkomen meer aan, ze blijven vechten voor hun Kiribati. Een groep vrijwilligers plant mangroves aan om erosie tegen te gaan. Al is het nog maar de vraag of de planten snel genoeg zullen kunnen groeien om hun effect de bereiken.

Videospeler inladen...

Vranckx & de Nomaden

De Nomaden is een collectief van veelbelovende, jonge Vlaamse storytellers. De Vranckx-redactie begeleidt avonturiers en moderne ontdekkingsreizigers die hun verhalen met een groter publiek willen delen. Naast TV-reportages publiceren fotografen en bloggers hun content op de website van CanvasFacebook en Instagram

Meest gelezen