Videospeler inladen...

De Wever: "Terroristen en zwaar geradicaliseerden mogen niet vrijkomen zolang er dreiging is"

Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, vindt dat gevangen terroristen niet mogen vrijkomen zolang er een terreurdreiging is. Daarmee reageert hij op de schietpartij in Luik, waarbij twee agentes en een student om het leven kwamen. De dader had in de gevangenis contact met geradicaliseerden. Om zo'n drama in de toekomst te voorkomen, pleit De Wever voor een nieuw systeem. 

"Laat je in een oorlogssituatie een krijgsgevangene vrij voor de oorlog gedaan is? Niemand zou dat doen." Met die vergelijking toont NVA-voorzitter Bart De Wever aan dat volgens hem veroordeelde terroristen opgesloten moeten blijven, zolang de oorlog in Syrië niet voorbij is en terreurgroep IS nog bestaat. Hij reageert daarmee op het nieuws dat 28 geradicaliseerden dit jaar de gevangenis zullen verlaten, omdat ze hun straf uitgezeten hebben. 

Gisteren al zei Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, om de extremisten die vrijkomen, nog een tijd lang verplicht ter beschikking te stellen van de regering. 

Laat je in een oorlogssituatie een krijgsgevangene vrij voor de oorlog gedaan is? Niemand zou dat doen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Ook De Wever denkt aan een systeem van terbeschikkingstelling. "Zelfs wanneer de strafrechtelijke straf uitgezeten is, moeten mensen niet zomaar kunnen vrijkomen wanneer de risico's te groot zijn. IS bestaat nog altijd. Er wordt nog altijd opgeroepen om aanslagen te plegen en je ziet dat dat nog altijd met grote regelmaat gebeurt in de Westerse wereld. Mensen van wie we weten dat ze terrorist zijn, of mensen die heel zwaar geradicaliseerd zijn én crimineel zijn - zoals de dader van Luik -, die zouden eigenlijk nooit mogen vrijkomen."

De schutter in Luik schoot begin deze week twee agentes en een 22-jarige student dood. Daarna werd hij zelf doodgeschoten door de politie. De man zat in de gevangenis, maar had penitentiair verlof gekregen. In de gevangenis had de man contact gehad met verschillende geradicaliseerden. Er wordt nu onderzocht of de man ook effectief geradicaliseerd was. 

Hoe gebeurt de opvolging in Antwerpen?

In Antwerpen wordt gewerkt met een drietrapsraket. "Wij hebben honderden namen waarvan we weten: die hebben al eens een foute website of club bezocht", legt De Wever uit. "Die worden administratief opgevolgd. Als we ons meer zorgen maken, bekijken de stedelijke diensten wat er aan de hand is, om dan eventueel een traject op te stellen. Is het nog zorgwekkender, dan wordt de zorg overgenomen door een speciale cel binnen de lokale politie die die mensen opvolgt. En als het gerechtelijk wordt, proberen we gerechtelijke dossiers te maken. Op die manier hebbben we de situatie in beeld."

Maar volgens De Wever kan je dan nog altijd niet uitsluiten dat iemand morgen feiten pleegt, en dat die achteraf op 'een lijst' blijkt te staan. "Dat is pijnlijk en de bevolking begrijpt dat niet. Iemand doet iets en elke keer opnieuw blijkt die wel ergens op een lijst te staan." 

Administratieve maatregel

Veroordeelde terroristen na hun straf ter beschikking stellen van de regering is iets wat volgens onze wet niet kan, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Maar misschien is er een administratieve maatregel mogelijk om gevangenen langer vast te houden.

"Het gaat om een administratieve detentiemaatregel", zegt Geens. "Als men die maatregel wil opleggen, dan moet dat eerder door Binnenlandse Zaken gebeuren dan door Justitie. Een tweede vraag is of dit kan binnen de grenzen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."

Videospeler inladen...

Meest gelezen