"Wie als man zwanger wil worden, kweekt best een olifantenvel!"

Tien jaar geleden, vooral na een spraakmakend interview met Oprah Winfrey, was Thomas Beatie een van de meest besproken figuren ter wereld. De man, die in 1974 in Honolulu, in de Amerikaanse staat Hawaii, geboren werd als Tracy Lagondino, was immers hoogzwanger. Ondanks het feit dat hij wettelijk erkend werd als mannelijk persoon, behield hij toch zijn baarmoeder in de hoop ooit zelf een kind te kunnen baren. Na kunstmatige bevruchting lukte het hem uiteindelijk zwanger te worden. Met vooral opmerkelijke foto's tot gevolg, foto's die de wereld rondgingen. Nu, 10 jaar later, is Beattie vader van 4 kinderen, van wie hij er 3 zelf gebaard heeft.

Ten tijde van zijn eerste zwangerschap was Beatie getrouwd met Nancy Gillespie. Samen kregen ze 3 kinderen: Susan (geboren op 29 juni 2008), Austin (geboren op 9 juni 2009) en Jensen (geboren op 25 juli 2010).  Als spermadonor voor Beatie werd steeds eenzelfde man gebruikt, "een 1 meter 85 grote blonde Litouwer met een zwarte gordel in taekwondo", omdat Beatie het belangrijk vond dat de kinderen met elkaar verwant waren. 

In 2012 liep het huwelijk nochtans spaak en werd de echtscheidingsprocedure ingezet. Beatie: "Aanvankelijk waren we het perfecte gezinnetje. Maar toen de vader van mijn echtgenote ontdekte, door de berichten in de media, dat ik vroeger een vrouw was, was hij razend en werkte dat uit op zijn dochter. Het maakte haar uiteindelijk onhandelbaar." (Mirror, september 2012)

"Mijn huwelijk liep stuk. Door het feit dat ik bestempeld werd als de eerste zwangere man ter wereld verloor ik mijn job, had ik geen inkomen meer en nauwelijks nog geld om eten te kopen. Zelfs mijn eigen familie verfoeide me." (The Sun, januari 2017) Het duurde tot augustus 2014 dat het huwelijk ontbonden kon worden. Intussen had Beatie een nieuwe vriendin, Amber Nicholas, moeder van 2 kinderen, met wie hij daarna trouwde.

Het traject dat hij aflegde was alleszins niet makkelijk. Beatie: "Gelukkig heb ik nu een partner die me wel steunt in de manier waarop ik ben. Als ik één advies mag geven aan andere mannen die zwanger worden: maak dat je een olifantenvel hebt!" (The Sun)

"Ook voor de ex-man van mijn huidige partner ben ik de duivel. Zowel hij als zijn ouders zijn niet gelukkig met onze relatie." (Mirror)

"Veel steun heb ik nooit gekregen. Ik hoop dat mijn verhaal een positieve invloed gehad heeft op de situatie van zwangere mannen. Dat er in ieder geval minder negativiteit rondhangt. Maar er is nog een hele weg af te leggen, dat besef ik." (The Sun)

"Ik beschouw mezelf helemaal niet als de vader en de moeder van mijn kinderen. Nee, ik ben de vader die zijn kinderen zelf gebaard heeft. Mijn kinderen noemen me 'papa' en dat is ook wie ik ben." (Tv-zender OWN, november 2012)

"Mijn kinderen kennen woorden als transgender niet. Ze weten dat ik hun vader ben en dat ik hen gebaard heb, en voor hen is dat de normaalste zaak van de wereld. En ze weten dat vrouwen ook kinderen kunnen krijgen." (The Sun)

"Mijn oudste dochter denkt dat iedere man een kind kan baren. Wanneer ze iemand met een buikje ziet, reageert ze met: "Kijk papa, daar, een andere man die een kind gaat krijgen!" Ik moet haar dan uitleggen dat dat niet altijd het geval is. Geleidelijk zal ik haar uitleggen dat hetgeen mij overkomen is niet iedere man overkomt. Dat neemt niet weg dat mijn kinderen op latere leeftijd met de uitleg die ik geef wél problemen kunnen hebben. Als ze zich realiseren hoe uniek hun situatie is. Met negatieve commentaren en pesterijen tot gevolg. Maar ik hoop dat ik hen tegen die tijd voldoende zelfvertrouwen aangeleerd heb om daarmee om te gaan. Zolang ze weten dat ik hen graag zie, zal alles in orde zijn, niet?" (Mirror)

Dat hij 3 keer zwanger geweest is, had blijkbaar geen enkele invloed op zijn man-zijn, een proces dat hij intussen volledig afgewerkt heeft. Beatie: "Tijdens mijn zwangerschap ben ik me altijd man blijven voelen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik opnieuw terug vrouwelijker werd. Ik ben altijd een man gebleven. De enige reden waarom ik mijn baarmoeder toen behouden heb, had alleen maar te maken met het feit dat ik een vader wilde worden. Voor meer dan één kind. Zelfs nu nog zou ik een nieuw kind willen hebben. Maar daar ben ik nu te oud voor geworden." (The Sun)

"Mocht ik nu opnieuw zwanger willen geraken, dan zou het kind met een keizersnede ter wereld moeten gebracht worden. Want mijn geslachtsverandering is in die mate voltooid dat ik me nu biologisch een man mag noemen." (Mirror)

"Ik zou nog graag een vierde kind hebben, een dochter als het kan. Dat maakt het plaatje compleet: 2 zonen en 2 dochters. Maar ieder kind, welk geslacht ook, is een geschenk. Zelf zou ik graag opnieuw zwanger worden, want het is een van de geweldigste ervaringen om mee te maken. Toch laat ik het dit keer liever over aan Amber.  Omdat het ook wel fantastisch moet zijn om aan de andere kant, als vader, een zwangerschap mee te maken." (Mirror) Iets waarin het koppel, dat momenteel in Arizona woont, uiteindelijk slaagde. Amber beviel immers in april van baby Jackson Trace. 

Meest gelezen