471 onbekende daders geïdentificeerd door DNA-uitwisseling met Spanje

De uitwisseling van DNA-gegevens tussen België en Spanje leverde de voorbije maand een identificatie op van 471 tot nu toe onbekende daders. Dat maakt het NICC, het Nationaal Instituut voor Criminilogie en Criminalistiek, bekend. 

Vorige maand startte het NICC met de automatische uitwisseling van DNA-gegevens met Spanje. Het is al de tiende EU-lidstaat, na Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Zweden, Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië en Estland, waarmee België dagelijks DNA-profielen uitwisselt in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit, terrorisme en georganiseerde misdaad. 

471 onbekende daders geïdentificeerd

De Belgische DNA-databank bevat meer dan 47.500 veroordeeldenprofielen, ongeveer 2000 verdachtenprofielen en meer dan 50.000 sporenprofielen. In de uitwisseling met Spanje werden meer dan 29.000 niet-geïdentificeerde sporenprofielen (dit zijn sporen van onbekende daders) vergeleken met sporen- en persoonsprofielen uit de Spaanse DNA-databank. 

Dat leverde 471 matches op. Zo kan België op 471 openstaande sporen in de Belgische DNA-databank een identiteit plakken. 16% van deze sporen werden aangetroffen bij zware misdrijven zoals moord, zedendelicten of terrorisme. 

De identificate van 471 onbekende daders kan een doorbraak betekenen in onopgeloste moord-, zeden- en drugsdossiers. 

Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek

Doorbaak in onopgeloste dossiers?

Doordat België nu een identiteit kan plakken op voordien onbekende daders, is een doorbraak mogelijk in onopgeloste dossiers. Concreet gaat het om negen moorddossiers, zeven zedendossiers en zes drugsdossiers. 

Ook de komende jaren maakt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) budget vrij voor de internationale uitwisseling van DNA-profielen. Op korte termijn wordt deze uitwisseling uitgebreid naar andere EU-lidstaten. Daarbij staan Bulgarije, Litouwen en Polen bovenaan op de lijst. 

Meest gelezen