8.000 extra banen voor de Vlaamse zorgsector

Uit het ontwerpakkoord tussen de Vlaamse regering, vakbonden en werkgevers blijkt dat er de komende 3 jaar een pak banen bijkomen in de zorgsector. Die extra banen dienen vooral om opvang te creëren.

De Vlaamse zorgsector kreunt. Overal zijn er helpende handen te kort. Dat bleek ook enkele maanden geleden uit de Pano-reportage over rusthuizen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) beloofde toen maatregelen.

In een nieuw ontwerpakkoord tussen de Vlaamse regering, vakbonden en werkgevers blijkt dat er de komende 3 jaar zo'n 8.000 voltijdse banen zullen bijkomen. Die banen moeten vooral extra opvang creëren.

Mark Selleslach van de christelijke vakbond: "Zowel in de ouderenzorg, gehandicaptensector maar ook bij zwaarbehoevende bejaarden is er dringend extra zorg nodig. We zullen nog jaren moeten vechten om de ergste situaties van werkdruk te verminderen."

Nog staat in het ontwerkakkoord dat vanaf 2020 het personeel in onder meer de thuiszorg, de gehandicaptenzorg en de jeugdhulp een voltijdse eindejaarspremie of dertiende maand zal krijgen. Daarnaast wordt ook de vergoeding voor fexibel en onregelmatig werken opgetrokken. Het akkoord moet wel nog definitief worden goedgekeurd. In de zorgsector werken zo'n 220.000 werknemers.

Meest gelezen