De Croo: "We zaten in de situatie van jobs jobs jobs, vandaag is het people people people"

Te weinig goede werkkrachten. Dat is kennelijk een van de redenen waarom de nieuwe grote batterijfabriek van Umicore niet in Antwerpen komt, maar in Polen. "We zitten vandaag in een situatie van people, people, people", verwoordt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) het.

Het credo van de federale regering was bij aanvang "jobs, jobs, jobs". Nieuwe banen creëren. Maar momenteel speelt de krapte op de arbeidsmarkt ons parten. CD&V-vicepremier Kris Peeters vroeg vanmorgen aan de CEO van Umicore tekst en uitleg bij de beslissing om de nieuwe fabriek in Polen te bouwen. Hij kreeg naar eigen zeggen drie argumenten als antwoord.

"Ten eerste gaat het over de nabijheid van klanten. In Oost-Europa wordt veel geïnvesteerd en men heeft daar veel behoefte aan batterijen. Ten tweede heeft men over CO2-arme energie afspraken kunnen maken in Polen die men hier niet kon maken. Ten derde gaat het over loonkosten en de beschikbaarheid van werkkrachten.  Men gaat in Polen in eerste fase een 400-tal mensen aanwerven, in België vindt men onvoldoende werkkrachten."

De liberaal Alexander De Croo ziet ook dat er een probleem is met de krapte op de arbeidsmarkt. "De moeilijkheid vandaag is niet zozeer het creëren van jobs, maar het vinden van de mensen om de jobs in te vullen. We zaten in de periode van jobs, jobs, jobs. Vandaag zitten we in de sitautie van people, people, people."

De Croo blijft wel positief over de Belgische economie. "We zien dat Alibaba (Chinese e-commercegigant , nvdr). een groot distributiecentrum gaat creëren in ons land. Soms win je er, soms verlies je er.  Over het algemeen gaat de Belgische economie goed. Je gaat niet op basis van 1 project gaan oordelen of we het nu juist of slecht doen."

Vicepremier Jan Jambon van de N-VA vindt de beslissing van Umicore spijtig voor Antwerpen. "Wat betreft de loonkosten hebben we enorme stappen vooruitgezet in vergelijking met onze directe buurlanden. Maar in vergelijking met Polen kan ik me voorstellen dat er nog een groot verschil is. Het werk moet verder gaan." Over het argument rond de hernieuwbare energie verwijst de N-VA-minister naar het Energiepact. 

Meest gelezen