BELGA/VERGULT

Doe wat met je zelf verworven vaardigheden en kennis!

De Vlaamse regering wil meer inzetten op het erkennen van vaardigheden en kennis die je los van de schoolbanken verworven hebt. Vanaf volgend jaar zal er een kwaliteitsgarantie zijn voor certificaten van "Erkenning van Competenties" (EVC). Met zo'n certificaat kan je bijvoorbeeld vrijstellingen krijgen als je weer gaat studeren of je kan ze gebruiken bij een sollicitatie.

Historici aan de slag als IT'er, filosofen in de bank, topmanagers die in vrije tijd tuinen ontwerpen of een lasser met een passie voor koken. Veel mensen zijn goed in iets dat ver van hun diploma ligt. Sommigen leerden gaandeweg op de werkvloer, bij anderen is het een uit de hand gelopen hobby of wat dacht je van mensen die zich jarenlang inzetten als vrijwilliger. Er zijn tal van plaatsen waar je vaardigheden en kennis vergaard. 

Wie graag erkenning wil van die vaardigheden, zou dat vanaf volgend jaar eenvoudiger moeten kunnen. Het kan je kansen verhogen als je gaat solliciteren, of misschien put je extra moed om aan een nieuwe studie te beginnen met een paar vrijstellingen door zo'n certificaat.

Bestaat al?

Nu al bestaat er een systeem voor Erkenning van Competenties maar dat is weinig gekend en het kan beter. De regelgeving is versnipperd, er is geen eenvormigheid tussen de verschillende testcentra en dus zou de kwaliteit in vraag gesteld kunnen worden. Daarom hebben de bevoegde ministers Crevits en Muyters de handen in elkaar geslagen en een duidelijk kader gecreëerd dat nu volop uitgewerkt wordt. Alvast nieuw is dat er per beroep een lijst van noodzakelijke vaardigheden is opgesteld in samenspraak met de werkgevers. De competentietests moeten daarop gebaseerd zijn.

Bovendien komt er nu ook een onafhankelijk toezichtsorgaan dat kwaliteitscontroles zal uitvoeren, zowel van de beroepsopleidingen in bijvoorbeeld Syntra en VDAB, maar ook de competentiestests zullen minstens één keer per zes jaar doorgelicht worden.

Waarom nodig?

"Het is nuttig voor de werkgever om verder te kijken dan enkel het al dan niet behaalde diploma. Bij knelpuntberoepen kunnen vacatures sneller ingevuld worden. Op deze manier is er hopelijk meer vertrouwen om ook rekening te houden met talenten en competenties", zegt minister van Werk Muyters. "Door je vaardigheden te laten erkennen, stijgen de arbeidskansen van werkzoekenden en wordt iedereen gestimuleerd om levenslang te leren en een kwalificatie te behalen", vult minister van Onderwijs Crevits aan.

Meest gelezen