Videospeler inladen...

Europa dient klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie tegen Amerikaanse importheffingen

De Europese Commissie dient een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de Amerikaanse importheffingen op Europees staal en aluminium. De Commissie dient ook een klacht in tegen China.

"De Verenigde Staten zijn een gevaarlijk spel aan het spelen", waarschuwde Europees commissaris Cecilia Malmstöm op een persconferentie waar ze bekendmaakte dat de Europese Unie een klacht heeft ingediend tegen de Amerikaanse importheffingen.

Sinds vandaag betalen Europese staal- en aluminiumproducenten heffingen van respectievelijk 25 en 10 procent wanneer ze hun producten naar de Verenigde Staten uitvoeren. Zoals aangekondigd heeft de Commissie haar reactie klaar. Ze diende meteen een klacht in bij de WTO tegen de maatregelen, die volgens haar illegaal en puur protectionistisch zijn.

China

Malmström kondigde tegelijkertijd aan dat de EU ook een klacht indient tegen China wegens de schending van intellectuele eigendomsrechten van Europese bedrijven die actief zijn in China.  Europese bedrijven worden er gedwongen om hun technologie te delen met Chinese entiteiten", zo klaagt Malmström aan.  

Volgens haar vergissen de Amerikanen zich van tegenstander met hun heffingen tegen Europa. De belangrijkste vijand is China. "Ook wij hebben te lijden gehad van de overcapaciteit en dumpingprijzen die vooral het werk zijn van China. Als de wereldspelers de regels niet respecteren, dan dreigt het hele systeem in te storten", aldus Malmström.

Canada

Intussen is bekend geraakt dat ook Canada de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium gaat aanvechten bij de WTO.  De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland zegt dat haar land op het standpunt staat dat de heffingen om oneigenlijke redenen worden ingevoerd, zoals het voorwendsel dat ze de nationale veiligheid van de VS dienen. Dit is in strijd met de verplichtingen die de Verenigde Staten hebben op grond van regels van de WTO, aldus Freeland.

Meest gelezen