Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Europees Gerecht annuleert straf voor Pools parlementslid dat vrouwen "zwakker, kleiner en minder intelligent" noemde

De straf die het Poolse Europarlementslid Janusz Korwin-Mikke kreeg voor enkele beledigende uitspraken in het Europees Parlement is ongedaan gemaakt. De man was naar het Europees Gerecht getrokken en dat oordeelde dat de regels niet overtreden waren. 

"Vrouwen  zijn zwakker, kleiner en minder intelligent." Dat zei Korwin-Mikke begin maart vorig jaar in het Europees Parlement. Een jaar voordien had hij de vluchtelingenstroom vergeleken met uitwerpselen. De voorzitter van het Europees Parlement legde de Pool daarvoor een sanctie op, een sanctie die werd bevestigd door het Bureau van het Europees Parlement.

Concreet verloor het parlementslid 30 dagen lang zijn dagvergoeding - in totaal goed voor zo'n 12.000 euro - en mocht hij 10 dagen lang niet deelnemen aan parlementaire activiteiten. Korwin-Mikke mocht ook een jaar lang niet het Europees Parlement vertegenwoordigen.

De man trok naar het Gerecht van de Europese Unie en dat heeft geoordeeld dat er geen regels zijn overtreden, "ondanks het bijzonder schokkende karakter van de uitspraken". Volgens het Gerecht kunnen er maar sancties worden opgelegd als de werking van het Parlement wordt verstoord en dat was hier niet het geval, oordeelden de rechters.

Het Parlement zelf had toegegeven dat de werking van de bewuste parlementaire sessie zelf niet was verstoord, maar beargumenteerde dat er toch sprake was van disruptie omdat de reputatie van het Parlement zou zijn aangetast geweest. "Daarvoor bestaan geen duidelijke criteria, zo'n interpretatie zou een arbitraire inperking zijn van de vrijheid van mening", weerlegde het Gerecht.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani respecteert de beslissing van het Gerecht, maar vindt ze wel "onbegrijpelijk". Het Parlement moet nu de ingehouden dagvergoedingen toch doorstorten aan het Poolse parlementslid. Een schadevergoeding krijgt de man evenwel niet.

Meest gelezen