Videospeler inladen...

Frans Front National wordt "Rassemblement National"

Marine Le Pen, de voorzitter van het Franse radicaal-rechtse Front National, krijgt haar zin. Haar partij verandert van naam. Voortaan heet de partij "Rassemblement national".

De partijleden van het Front National mochten zich per brief uitspreken over de naamsverandering die hun voorzitter voorstelde. De militanten waren erg verdeeld, maar "ja" haalde het. Voortaan spreken we dus van het "Rassemblement National". Voorzitter Marine Le Pen krijgt daarmee wat ze wil, namelijk haar partij uit het verdomhoekje halen door klaar en duidelijk afstand te nemen van het racistisch en anti-semitisch etiket dat aan het Front National kleeft. Marine Le Pen hoopt op die manier makkelijker coalities met andere politieke partijen te kunnen sluiten.  

Vader Le Pen is, andermaal, woest...

Jean-Marie Le Pen, vader van Marine en mede-oprichter van het Front National, schreeuwt moord en brand. "Dit is verraad", laat hij optekenen, "met deze beslissing wordt de lange en moedige geschiedenis van militant-rechts weggeveegd".

De naam "Rassemblement National" komt niet uit de lucht vallen.  Voorzitter Marine Le Pen baseert zich op het "Front national-Rassemblement National", dat was in de jaren 80 een fractie van rechtse volksvertegenwoordigers met zowel radicalen als gematigden. De partij ont-diaboliseren blijft haar ambitie. Weg met het etiket van "racisme en anti-semitisme", dat is de bedoeling.  

Om de tegenstanders van de naamsverandering over de brug te krijgen besloot Marine Le Pen het oude symbool van het Front National te behouden, namelijk een vlam in de nationale kleuren. Het Front baseerde zich bij de oprichting daarvoor op het embleem van de "Movimento Sociale Italiano", een Italiaanse neo-fascistische partij die in 1995 werd opgedoekt.

Meest gelezen