Videospeler inladen...

Italië heeft (eindelijk) nieuwe regering

Gisteren stond hij nog les te geven aan de universiteit van Firenze. Zonet heeft hij de eed afgelegd als nieuwe premier van Italië. En morgen zal hij, op zijn zitje naast president Mattarella, de militaire parade bijwonen naar aanleiding van de Italiaanse nationale feestdag. Giuseppe Conte (53) wordt de komende jaren premier, en dus het gezicht van Italië, het land dat een patent heeft op politieke instabiliteit.

Vorige zondagavond leek Italië af te steven op een politieke crisis zonder voorgaande. President Mattarella stelde zijn veto tegen de man die Giuseppe Conte op de post van Financiën wou. Conte trok zijn conclusies en stapte het af. Toch is Conte vanmiddag als premier ingezworen. Met dezelfde coalitie die hij ook vorige week voorstelde, namelijk een alliantie tussen de Vijfsterrenbeweging enerzijds en de Lega anderzijds. Maar met een andere naam als minister van Financiën.   

De vijfsterrenpartij wordt bestempeld als anti-establishment, of zelfs populistisch. De Lega is dan weer een radicaal-rechtse partij. Kortom, Italië wordt bestuurd door een totaal nieuw kabinet, met een premier zonder politieke ervaring aan het hoofd.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De post van Economie en Financiën gaat, na het presidentieel veto van vorige zondag, naar Giovanni Tria. Ook Tria is, net als zijn premier, professor. Hij doceert namelijk politieke economie. Zijn ideeën over fiscaliteit leunen aan bij wat de Lega voorstelt. Maar Tria wil Italië wel in de Eurozone houden.  De eerste kandidaat van Conte voor de post van Financiën, Paolo Savona, bestempelde de euro ooit als "een Duitse gevangenis", en dat kon voor de Italiaanse president niet door de beugel. Toch wordt Savona ook in het nieuwe kabinet minister. Hij krijgt de post "Europese aangelegenheden".

Tegen "het dictaat van Brussel"

De Vijfsterrenbeweging en de Lega zijn allebei uiterst eurokritische partijen. Het "dictaat van Brussel", zo bestempelen ze de weg die de Europese Unie voorstelt om uit de economische impasse te raken. Met andere woorden, de nieuwe Italiaanse regering wil van geen opgelegde soberheidspolitiek weten als middel om de kolossale Italiaanse overheidsschuld te verminderen.

De twee partijen in het nieuwe kabinet beloven een verlaging van de pensioenleeftijd én een drastische verlaging van de belastingen.  Bovendien willen ze Italianen met een inkomen onder de armoederisicodrempel (voor een alleenstaande ligt die op 780 euro) een aanvullende uitkering geven. Die laatste belofte is het stokpaardje van de Vijfsterrenbeweging. Ook de Lega krijgt haar radicaal-rechtse zin, met de belofte om meer te investeren in veiligheid. De Lega is ook voorstander van een extreem strenge migratiepolitiek en profileerde zich als antimoslimpartij.

De belangrijkste posten

Enzo Moavero Milanesi wordt de man die in het kabinet het evenwicht moet bewaren met de uiterst eurokritische Savona. Milanesi, een sterke pro-Europeaan die twintig jaar in Brussel werkte, wordt namelijk minister van Buitenlandse Zaken.

Het nieuwe kabinet onder leiding van Conte telt 18 ministers, onder wie slechts vijf vrouwen. Luigi Di Maio wordt minister van Arbeid, en de leider van de Lega, Matteo Salvini, krijgt de post van Binnenlandse Zaken.

De plechtigheid vanmiddag op het Palazzo del Quirinale maakte een einde aan een lange politieke crisis, na de parlementsverkiezingen van 4 maart.  Maar weinig Italiëkenners voorspellen politieke stabiliteit. Maar morgen kunnen de Italianen dus hun "Festa della Reppublica" vieren met een nieuw kabinet, een nieuwe politieke start.

André Vermeulen: "Goed gelet op benoeming minder omstreden ministers"

Videospeler inladen...

Meest gelezen