Videospeler inladen...

Boze reacties op Amerikaanse invoertaksen: "Economisch nationalisme leidt tot oorlog"

Er wordt boos gereageerd op de invoertaks die de Verenigde Staten vanaf vandaag heft op staal en aluminium uit de Europese Unie, Canada en Mexico. "Onbegrijpelijk", "een vergissing" en "illegaal", zo klinkt het bij verschillende wereldleiders. 

De Franse president Emmanuel Macron heeft gisteravond in een telefoongesprek met Donald Trump gezegd dat zijn beslissing om de importheffingen op Europees staal en aluminium te verhogen "illegaal" zijn, "een vergissing" en dat de de Europese Unie "hard en proportioneel" zal terugslaan. 

Vóór dat telefoontje had Macron volgens persbureau AP al verwezen naar de periode tussen de twee Wereldoorlogen. "Economisch nationalisme leidt tot oorlog. Dit is precies wat er gebeurd is in de jaren 30."

Trumps aanpak "lost niks op" en "leidt enkel tot symbolische voldoening op de korte termijn", vindt Macron. "Je denkt dat je je kiezers blij maakt door te zeggen: 'Ik heb een overwinning geboekt, ik zal de regels veranderen'. Maar wie bilaterale handelsoorlogen start, mag zich verwachten aan prijsstijgingen en een hogere werkloosheid."

Macron heeft Trump opgeroepen om samen te werken met de Europese Unie, China en Japan om de regels van de Wereldhandelsorganisatie te versterken.

Frans president Emmanuel Macron.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire noemde de invoerheffingen "niet te rechtvaardigen en gevaarlijk". "Dit zal enkel leiden tot een overwinning voor zij die minder groei willen, zij die niet denken dat we onze economie wereldwijd kunnen ontwikkelen."

"Onbegrijpelijk"

De Canadese premier Justin Trudeau hamerde tijdens een persconferentie op het bondgenootschap dat zijn land altijd in ere heeft gehouden met zijn Amerikaanse zuiderburen.  "Canada is een veilige leverancier van aluminium en staal voor de Amerikaanse defensie-industrie. Wij zorgen voor aluminium in Amerikaanse vliegtuigen en staal in Amerikaanse tanks. Dat Canada door de VS beschouwd wordt als een bedreiging voor de nationale veiligheid is onbegrijpelijk."

Canada zal als reactie vanaf 1 juli invoerheffingen ter waarde van 12,8 miljard dollar instellen op Amerikaanse producten als staal, aluminium en consumentengoederen als whiskey en yoghurt.

Dat Canada door de VS beschouwd wordt als een bedreiging voor de nationale veiligheid is onbegrijpelijk

Canadees premier Justin Trudeau.

"Europa zal reageren"

Duits bondskanselier Angela Merkel liet gisteren al vóór de aankondiging van Trump weten dat de invoerheffingen niet compatibel zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Zij zei dat Europa op een "intelligente, besliste en gezamenlijke manier" zal reageren.

De Europese Unie voert over een tweetal weken hogere importheffingen in op een reeks Amerikaanse producten, zo kondigden Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en commissaris voor Handel Cecilia Malmström gisteren al aan. "Dit is protectionisme, zo eenvoudig is het", zei Juncker over het nieuws uit Washington. Commissaris Malmström sprak over een "slechte dag voor de wereldhandel". (Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

De Britse minister van Internationale Handel Liam Fox noemt de invoertaks "ronduit absurd" en "gewoon protectionisme". "Het zou bijzonder spijtig zijn als we zouden belanden in lik-op-stuk-handelsdispuut met onze nauwste bondgenoten."

Mexico lanceert eigen heffingen

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray kondigde als reactie eigen invoertaksen aan, onder meer op Amerikaans staal, maar ook op varkensvlees, appels, druiven, bosbessen en kaas.

"Mexico's standpunt over handel, of over immigratie, of over veiligheid, of over eender welk domein van samenwerking met de VS zal niet veranderen: niet door beledigende retoriek, niet door ongerechtvaardigde, unilaterale maatregelen als deze. Wij zullen de belangen van Mexico blijven verdedigen, zoals we tot dusver ook gedaan hebben."

Meest gelezen