Nationale Bank waarschuwt voor goedkope woonleningen

De Nationale Bank wil dat banken zich bewust zijn van de risico's van goedkope woonleningen. Gouverneur Jan Smets wil niet dramatiseren, maar ziet wel kwetsbaarheden. 

De Nationale Bank waarschuwt voor goedkope woonleningen. Banken weten dat klanten die een hypothecaire lening afsluiten vaak heel lang loyaal blijven en daarom proberen ze potentiële klanten te lokken met een goedkope woonlening. De Nationale Bank waarschuwt voor de risico’s, maar wil niet dramatiseren. "Ik denk dat onze vastgoedmarkt gezond is, maar er zijn sommige kwetsbaarheden", zegt gouverneur Jan Smets.

Na de financiële crisis van 2008 kende de Belgische vastgoedmarkt geen terugval. Sinds 2000 stegen woningprijzen, gecorrigeerd voor de inflatie, met bijna 75 procent. Kopers lenen dan ook steeds meer geld om hun huis te financieren. De helft van de leningen bedraagt meer dan 80 procent van de woningprijs, in een derde van de gevallen gaat het zelfs om meer dan 90 procent. Het gemiddelde ontleende bedrag steeg tot 160.000 euro en de schuldgraad van de Belgische gezinnen zat met 60 procent voor het eerst in 45 jaar boven het Europees gemiddelde van 58 procent.

Woningleningen beslaan een vijfde van het balanstotaal van de bankensector. Om zich in te dekken tegen een nieuwe vastgoedcrisis moeten banken sinds mei een extra buffer van in totaal 600 miljoen euro aanleggen voor hypotheekrisico’s, bovenop de 900 miljoen die er al was. "We vragen de banken iets meer kapitaal opzij te zetten zodat ze voorbereid zijn, moesten er risico’s ontstaan op de vastgoedmarkt", verklaart Smets.

Meest gelezen