Videospeler inladen...

Code oranje voor het oosten van het land: wateroverlast in Luik, modderstromen in Limburg

De voorbije dagen heeft het lokaal stevig geonweerd in ons land, en ook vandaag blijven we niet van onweer gespaard. Vanuit Duitsland trekt er een onweerszone over de oostkantons. Gisterenavond had het al fel geregend in de regio van Luik, en vanmorgen onweert het in de hele provincie. De gouverneur heeft het provinciaal rampenplan afgekondigd. In het oosten van de provincie Limburg is er wateroverlast. Daar is ook op verschillende plaatsen de bliksem ingeslagen. Het KMI waarschuwt specifiek voor de provincies Luik en Limburg de hele dag met code oranje.  Het meldnummer 1722, voor niet-dringende brandweerinterventies, blijft zeker tot zaterdagmiddag actief.

Code oranje is van kracht sinds vanmorgen 5 uur en geldt tot 1 uur vannacht. De felle onweersbuien komen vanuit Duitsland vooral over het oosten van ons land. Het KMI voorspelt rukwinden, hagel en veel neerslag op korte tijd. Ook de voorbije dagen waren de felle warmteonweders erg lokaal. Onder meer de kust, het zuiden van West-Vlaanderen, Houthulst en Brecht kregen het zwaar te verduren.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft uitzonderlijk beslist om ook vandaag het meldnummer 1722, voor niet-dringende brandweerinterventies, actief te houden. 1722 blijft zeker tot morgenmiddag actief, afhankelijk van de weersvoorspellingen kan dat verlengd worden. Normaal gebeurt dat enkel bij code oranje, en nu geldt op het oosten van het land na code geel.

"De provincie Luik heeft het vanmorgen al zwaar te verduren gehad, en ook Limburg heeft zijn deel van de koek al gekregen. Vlaams-Brabant balanceert op de rand van de onweerszone", zegt VRT-weerman Frank Deboosere. "In het westen is het nog droog, maar hangt er nevel en mist."

Het stadscentrum van Luik werd gisterenavond al getroffen door zware regenbuien. De brandweer kreeg ongeveer 30 oproepen, vooral voor ondergelopen kelders. Ook in het stadscentrum was er wateroverlast. De zone tussen de Place Cathédrale en het Îlot Saint-Michel stond blank. In Luik loopt vanmorgen het treinverkeer aan station Paleis moeilijk, meldt de NMBS. De gouverneur van Luik heeft de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd.  Onder meer de gemeenten Herve, Soumagne en Dalhem zijn getroffen door het slechte weer.

Verschillende straten en wegen in de regio zijn afgesloten voor het verkeer. In de stad Luik gaat het onder meer om twee belangrijke verkeersassen: de rue de Visé, ter hoogte van de Pont de Wandre, en de rue Joffre, tussen Opéra en Saint-Lambert.

Via Twitter circuleren beelden van straten die blank staan. Onder meer vlak bij de Place St. Lambert stroomt het regenwater door de straten. De kelderverdieping van het Quick-restaurant staat onder water. (zie video's).

Ook in Limburg hebben verschillende brandweerkorpsen vanmorgen al oproepen gekregen na enkele hevige regenbuien met onweer. Op de Markt in Maaseik is de bliksem ingeslagen op een bankgebouw. Even was er rookontwikkeling onder het dak, maar de brandweer kreeg het vuur snel onder controle. Ook in Kortessem en Gingelom is de bliksem ingeslagen. In Diets-Heur bij Tongeren is er wateroverlast en zijn er modderstromen (zie foto). In Vreren, een deelgemeente van Tongeren, wordt een auto meegesleurd door modder. (zie Twitterfilmpje) Ook de Tongerse deelgemeenten Rutten en Nerem hebben af te rekenen met hevig onweer, en veel modder.
 

Wat brengt de rest van de dag en het weekend?

In de rest van het land blijft het voor de middag nog droog, en is er hier en daar wat zon. Aan de kust blijft het mogelijk een groot deel van de dag grijs. In de loop van de dag is er wel lokaal kans op onweer. De temperatuur klimt in het centrum van het land naar 23 graden. Vanavond zal het vooral in het oosten van het land nog regenen en lokaal onweren. Vannacht klaart het op en wordt het weer droog.

In het weekend wordt het weer stabieler, met iets lagere temperaturen tussen 19 en 23 graden. Het blijft ook zo goed als droog en er zijn mooie opklaringen. Naar zondagavond toe stijgt de buienkans.  Begin volgende week start eerder wisselvallig.

Videospeler inladen...

Meest gelezen