Videospeler inladen...

Op Facebook, Twitter en WhatsApp in Oeganda? Dan moet je belasting betalen

Als je in Oeganda woont, moet je vanaf juli een belasting betalen als je gebruikmaakt van sociale media zoals Facebook en Twitter. President Yoweri Museveni, een pleitbezorger van de nieuwe maatregel, zegt dat hij daarmee roddelen wil tegengaan.

Het Oegandese parlement heeft het voorstel gisteren goedgekeurd. Concreet houdt het in dat je er per dag 200 Oegandese shilling (ongeveer 5 eurocent) moet betalen als je sociale media als Facebook, WhatsApp, Viber en Twitter gebruikt.

President Yoweri Museveni ijverde sterke voor de nieuwe wet, die volgens hem roddelen moet tegengaan. In maart schreef hij een brief aan minister van Financiën Matia Kasija, waarin hij erop aandrong dat de opbrengst van de belasting gebruikt moest worden om het land "te helpen omgaan met de gevolgen van olugambo (roddelen)."

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 liet Museveni sociale media blokkeren om "het verspreiden van leugens tegen te gaan". Critici hebben al de vrees geuit dat de nieuwe wet het internetgebruik zou kunnen inperken. Maar zowel Museveni als Kasija spreekt dat tegen.

"We zoeken middelen om de veiligheid van het land te handhaven en te voorzien in meer elektriciteit, zodat mensen vaker en frequenter sociale media kunnen gebruiken", aldus Kasai. Er komt ook geen heffing op data omdat die volgens Museveni "nuttig zijn voor onderwijs en onderzoek."

De belasting zou de schatkist van Oeganda, dat kampt met een torenhoge staatsschuld, flink kunnen spijzen. De maatregel zou moeten ingaan vanaf 1 juli, maar hoe dat in de praktijk moet verlopen, blijft gissen.

Niet alle mobiele SIM-kaarten kunnen correct geregistreerd worden. Volgens Reuters zijn er 23,6 miljoen gsm-gebruikers in Oeganda, van wie 17 miljoen internet gebruiken. Hoe de autoriteiten in staat zullen zijn om te identificeren wie sociale platformen gebruikt, is dus niet helemaal duidelijk.

Meest gelezen