Belga

Paul de Leeuw verlaat Nederlandse omroep BNNVARA

De Nederlandse presentator, komiek en zanger Paul de Leeuw stopt na de zomer bij de omroep BNNVARA, het vroegere VARA. De Leeuw maakte sinds 1990 programma's voor de VARA en BNNVARA.  Hij verlaat dus de openbare omroep, en wordt alvast jurylid in het programma "Holland's got Talent" van de commerciële zender RTL. Wat hij verder nog gaat doen is niet bekendgemaakt. 

Paul de Leeuw verlaat de VARA. De Nederlandse presentator, komiek en zanger begon zijn carrière in 1990 bij de socialistische omroep, die ondertussen is gefuseerd met de jongerenomroep BNN.

De Leeuw maakte van bij het begin furore met zijn aparte presentatiestijl. Hij zette de kijkers op het verkeerde been door brutaal om te springen met gevoelige onderwerpen, zoals mensen met een handicap of met een levensbedreigende ziekte. Achteraf bleek dat het om opgezet spel ging, en dat hij met die aanpak het publiek wilde wakker schudden en taboes wilde doorbreken. 

Onnavolgbaar was ook zijn improvisatietalent. Zijn programma's verliepen onvoorspelbaar en chaotisch, maar dat leverde vaak unieke en ontroerende televisie op.

ANP

De Leeuw maakte onder meer "De Schreeuw van de Leeuw", "Laat de Leeuw", "PaPaul", "Sint & De Leeuw", "Pauls Puber Kookshow" en "Mooi! Weer de Leeuw". Tussendoor presenteerde hij in 2012 korte tijd op VTM "Manneke Paul". Deze zomer is hij bij BNNVARA nog te zien als presentator van "Ranking the Stars". 

Hij verlaat nu de openbare omroep en wordt onder meer jurylid in het programma "Holland's got Talent" van de commerciële omroep RTL. Wat De Leeuw verder gaat doen, is niet bekendgemaakt. Hij praat naar eigen zeggen met een aantal partijen. "Eén ding weet ik zeker, ik kan de mensen geruststellen: het wordt geen reisprogramma", laat hij weten.

Mijn kwaliteiten zijn improvisatie en het vermogen mensen blij te maken of te ontroeren.

Paul de Leeuw

 De Leeuw zegt BNNVARA dankbaar te zijn voor alles wat hij heeft kunnen maken: "Succesvol en minder succesvol. Mijn kwaliteiten zijn improvisatie en het vermogen mensen blij te maken of te ontroeren."

 De mediadirecteur van BNNVARA, Robert Kievit, roemt De Leeuw om zijn onstuitbare energie: "Met zijn programma's en uitgesproken persoonlijkheid heeft Paul eerst de VARA en later BNNVARA door de jaren heen veel kleur gegeven. We vinden het jammer dat hij vertrekt maar begrijpen dat hij op dit punt in zijn carrière een nieuwe stap wil maken en gunnen hem die van harte."

Meest gelezen