Videospeler inladen...

Premier Michel over Amerikaanse heffingen: "Een zwarte dag voor de vrije handel"

"Een zwarte dag voor de vrije handel", zo reageert premier Charles Michel (MR) op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om importheffingen in te voeren op Europees aluminium en staal. Michel vindt dat Europa een duidelijke reactie moet geven in de vorm van tegenmaatregelen. Tegelijk wil hij een escalatie in de vorm van een handelsoorlog tussen Europa en de VS vermijden.

Premier Michel reageert erg misnoegd op de beslissing van Washington. "Het is niet aanvaardbaar dat de Verenigde Staten opnieuw een unilaterale beslissing nemen die in botsing is met het internationale recht."

"Ik betreur deze situatie. In onze geschiedenis wàs de VS een belangrijke partner op alle niveaus, op vele punten staan we samen. Maar ik stel vast dat er de laatste maanden meer en meer unilaterale beslissingen van de VS zijn met een potentieel zwaar negatief effect voor de Europese Unie en voor België."

Volgens Michel zullen de Amerikaanse importheffingen een effect hebben op de economie in Europa en België. "We moeten bekijken met de sectoren wat de concrete gevolgen zullen zijn. Maar het is zeker dat minder vrije handel niet positief is voor de groei in de toekomst."

"Europa moet gerespecteerd worden"

Onze eerste minister wil nu een duidelijke reactie van Europa. "We zijn in contact met de Europese Commissie om tegenmaatregelen te nemen, om te tonen dat Europa gerespecteerd moet worden. Het is niet aanvaardbaar dat wij met de VS onder de bedreiging zouden onderhandelen."

Michel wil daarom "zeer snel" tegenmaatregelen nemen "om te tonen dat we niet van plan zijn om alles te aanvaarden" en hij wil ook een initiatief nemen binnen de Wereldhandelsorganisatie. Maar een handelsoorlog wil de premier vermijden. "Een escalatie zou idioot zijn." Al beseft Michel dat dat een moeilijke evenwichtsoefening wordt.

Daarom moet Europa ook rond de tafel gaan zitten met de Verenigde Staten, stelt de eerste minister. Dat heeft tot nu toe weinig effecten gehad. De Franse president Emmanuel Macron was onlangs op bezoek bij Trump en dat heeft kennelijk geen zoden aan de dijk gebracht. "Maar ik ben niet fatalistisch", reageert Michel. "Het is in het belang van de Europese Unie én van de VS om tot een akkoord te komen."

Videospeler inladen...

Een escalatie zou idioot zijn

Premier Charles Michel

Meest gelezen