Videospeler inladen...

Onweders houden lelijk huis in Limburg, Vlaams-Brabant en Luik

Felle regenbuien en onweer veroorzaken op verschillende plaatsen in het land wateroverlast. Vooral in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Luik hebben onweders lelijk huisgehouden. In Luik is het provinciaal rampenplan afgekondigd.

Felle regenbuien en onweer veroorzaken op heel wat plaatsen wateroverlast, onder meer in de provincie Limburg. De brandweer kreeg er verschillende oproepen voor blikseminslagen en modderstromen in en rond Tongeren. Daar hebben heel wat bewoners, na het onweer dit weekend, opnieuw wateroverlast. Het gemeentelijk rampenplan was een tijdlang van kracht.

Ook in Diets-Heur bij Tongeren loopt er opnieuw modder door de straten en in de huizen. Daar dreigt ook een wachtbekken te overstromen.

In Sint-Truiden is er ook wateroverlast en is de bliksem op enkele plaatsen ingeslagen. Onder meer de parking van het station staat er onder water.

Op een bankgebouw op de markt in Maaseik is vanmorgen de bliksem ingeslagen. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle. In Gingelom is de bliksem dan weer ingeslagen op een bedrijfshal.

In Voeren is het rampenplan afgekondigd. Deelgemeente Moelingen is volledig afgesloten en onbereikbaar door de wateroverlast. De politie heeft alle wegen richting Moelingen en afrit Moelingen op de E25 afgesloten. De brandweer legt strategisch dammen aan met zandzakken. De gemeente Voeren stelde het parochielokaal in ‘s Gravenvoeren open voor zijn inwoners.

Bram Callens: "Het opruimen kan nu beginnen"

Videospeler inladen...

Op half uur evenveel regen als in 1 maand in Bekkevoort

In Tienen en Landen in Vlaams-Brabant kreeg de brandweer eveneens heel wat oproepen binnen. In Tielt-Winge wordt de toestand met de minuut erger, zegt burgemeester Rudi Beeken:

"Ik heb gevraagd om vanaf de rotonde van het Gouden Kruispunt in de richting van Diest de N2 Brussel-Maastricht af te sluiten voor alle verkeer omdat het niet meer veilig is om daar te rijden", zegt Beeken. "Op sommige stukken geraken gewone personenwagens er gewoon niet door. Ik vermoed er minstens een 10-tal cm water staat."

De regen kwam ook met bakken naar beneden in Glabbeek, Lubbeek en Bekkevoort. Daar viel op een half uur tijd evenveel regen als anders in een maand. In Zoutleeuw werd zelfs even gevreesd dat de dijken van de Dormaalsebeek en Kleine Gete het zouden begeven. Dat is vooralsnog niet het geval, maar de gemeente houdt de toestand nauwlettend in de gaten.

Ook de stad Aarschot kreeg het bijzonder zwaar te verduren, zelfs in die mate dat het noodnummer 1722 er een tijdlang overbelast was. Het op- en afrittencomplex van de E314 werd een tijdlang afgesloten, omdat de weg er volledig onder water stond en ook in deelgemeente Rillaar liepen ettelijke straten onder water. Het water is op de meeste plaatsen intussen weggetrokken, zodat het op- en afrittencomplex en de hoofdwegen opnieuw toegankelijk zijn voor het verkeer.

Provinciaal rampenplan in Luik van kracht

"Het regent al bijna een hele dag lang onafgebroken in en rond Luik", zegt collega Khalid Sellam. Hij is al de hele dag in de getroffen stad. "Dat veroorzaakt heel wat wateroverlast voor een stad die omringd is door heuvels."

Vooral het centrum van Luik is zwaar getroffen. Daar moest de brandweer een tiental keer uitrukken voor ondergelopen kelders en wegen. Het verkeer verloopt er zeer moeizaam. Enkele straten en een brug moesten worden afgesloten wegens plaatselijke overstromingen en ook op de E40 werden verschillende op- en afritten gesloten.

De gouverneur heeft het provinciaal rampenplan afgekondigd omdat niet enkel de stad Luik problemen heeft. Ook kleinere gemeenten in de provincie zoals Dalhem, Herve en Soumagne kampen met wateroverlast.

Ook in Spa zijn er overstromingen in de binnenstad. Er is een crisiscentrum geopend. De gemeente vraagt de inwoners om zich niet naar het centrum te begeven en weg te blijven van de waterstromen.

Ook de provincie Luxemburg krijgt een stortbui te verwerken

In de provincie Luxemburg is vooral Vielsalm getroffen. Er is sprake van aanzienlijke schade en mensen moesten uit hun woningen worden geëvacueerd.

Mariette Ruyters - Koninksem (Tongeren)
Mariette Ruyters - Koninksem (Tongeren)

Meest gelezen