Verloren recept van "oorlogskoekjes" uit WOI duikt weer op

In Meise is een verloren gewaand recept uit de Eerste Wereldoorlog weer opgedoken. Kinderen in de regio kregen in die tijd speciale "oorlogskoekjes" te eten. Na een lange zoektocht is het recept weer opgedoken, en kan het koekje nu opnieuw gebakken worden.

In het begin van de Eerste Wereldoorlog viel Duitsland België binnen. Weinig voedsel werd nog ingevoerd en het voedsel dat er was, werd grotendeels opgeëist door de Duitsers. Binnen een paar maanden was er dus een groot tekort aan eten. Om ervoor te zorgen dat de kinderen toch voldoende sterk bleven, maakten de lokale bakkers van Meise "oorlogskoekjes". “De koekjes waren gemaakt van roggebloem en honing. Dat is bijzonder voedzaam en dat was ook nodig om de kinderen een hele dag energie te geven”, zegt Frans Kerremans, nieuwe bakker van de oorlogskoekjes.

Zoektocht

Het verhaal van de oorlogskoekjes is nooit verloren gegaan, maar het recept wel. “Dat was een tijd die men liever vergat. Van zodra de oorlog gedaan was, heeft men dat recept in de kast gelegd. Niemand heeft dat ooit nog opgediept. Dan ben ik zelf op zoek gegaan. Ik ben heel Vlaanderen afgelopen, naar bakkersscholen gegaan en heemkringen, maar ik vond het niet. Tot ik een docent bakkerij van Syntra tegenkwam. Die kende een bakker uit Machelen die het recept van die honingkoek van 100 jaar geleden nog op een papiertje ergens in zijn archieven had liggen", zegt Eric Van Baelen van de lokale heemkring Berla.

Meest gelezen