Royals: "hypocrisie" achter het stuur en meer me-time voor prins Lorenz en prinses Astrid

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Queen zette deze week haar zonnebril op -en prinses Eugenie haar beste hoed- voor de Buckingham Palace Garden Parties. Vogue Arabia heeft prinses Hayfa als nieuw covermodel, maar niet iedereen is daar opgetogen over. Een dolenthousiaste Nederlandse prinses Mabel leende haar bruidsjurk (die met de 248 strikken) uit aan het ontwerpersduo Viktor&Rolf. En in een zeldzaam interview praat prins Lorenz over ons nationaal patrimonium en de herwonnen vrijheid nu de kinderen het nest verlaten hebben. Slaat trouwens ook haar vleugels uit: prinses Aiko ruilt Japan even voor Eton College.

Tuinfeestjes 2.0

Het is een jaarlijkse vaste waarde: de drie "Buckingham Palace Garden Parties" waarop de Britse koningin Elizabeth 30.000 gasten uitnodigt die een "positieve impact hebben op de lokale samenleving". Daar horen de talloze vrijwilligers van liefdadigheidsorganisaties bij die het Britse hof steunt. Wie uitgenodigd is, mag vanaf 15 uur (Britse tijd) vrij in de tuinen flaneren en genieten van een kopje thee met stukje cake.

Een uur later komen de Queen en andere leden van het koningshuis aan en spelen twee militaire bands het volkslied en andere muziek. De Queen en haar familie verspreiden zich dan strategisch om zoveel mogelijk gasten op korte tijd te kunnen spreken. Aan de gasten wordt ook gevraagd een maatpak te dragen of jurk al dan niet met hoed of "fascinator" (speelse decoratie, een haaraccessoire zoals diadeem met bloemen en veren) .

De 92-jarige Queen, deze keer gewapend met zonnebril en paraplu, kreeg donderdag de assistentie van prins William, prinses Eugenie, de hertog van Gloucester met zijn vrouw, de hertog van Kent en nichtje prinses Alexandra.

Buckingham Palace/Twitter

Het was Eugenie (28) die de show wist te stelen. Zij trouwt dit najaar, net als prins Harry en Meghan Markle in Windsor Castle, met Jack Brooksbank. De prinses is altijd in voor een subtiele kwinkslag en ditmaal zat het detail in haar donkere hoed waarop het woord Love te lezen viel.

Reporters

Woede over Saudische prinses achter het stuur

Vanaf deze maand mogen vrouwen in de rijke en conservatieve oliestaat Saudi-Arabië officieel autorijden, dat besliste koning Salman vorig jaar nog via decreet. Een modernisering doorgevoerd door de koninklijke familie, maar uiteraard zijn er nog andere drijfveren, onder meer het imago van het land verbeteren en de economie: als vrouwen mobiel zijn, kunnen ze uit gaan werken.

Het Westen moet zich bewust zijn dat elk land specifiek en uniek is. (...) We hebben onze sterktes en zwaktes

De Saudische prinses Hayfa bint Abdullah Al Saud, een van de 30 kinderen van de overleden koning Abdullah, ondersteunt de afschaffing van het rijverbod en prijkt daarom op de cover van de Arabische editie van Vogue. Ze liet zich glamoureus fotograferen achter het stuur van een cabrio in de woestijn.

"In ons land zijn er conservatievelingen die verandering vrezen. Het is het enige dat ze ook ooit gekend hebben. Ik steun deze veranderingen met groot enthousiasme. Het is makkelijk om commentaar te geven op andere maatschappijen en te denken dat jouw maatschappij superieur is, maar het Westen moet zich bewust zijn dat elk land specifiek en uniek is", vertelt Hayfa in een bijhorend interview. "We hebben onze sterktes en zwaktes. Het is onze cultuur, en het is beter om die te proberen begrijpen dan die te beoordelen."

De cover en het interview vielen niet bij iedereen in goede aarde, van "schaam je, Vogue" op sociale media over "walgelijke ironie" tot "hypocrisie op zijn best". Critici wijzen erop dat sinds 15 mei minstens elf activisten gearresteerd werden, meestal vrouwen en pioniers die er jaren voor hebben geijverd het rijverbod op te heffen. Een aantal onder hen is al vrijgelaten, maar er zitten er nog altijd vast. Zij worden ervan beschuldigd "het koninkrijk te willen destabiliseren".

Van Japan naar Eton

De prinses is 16 en het enige kind van kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako (foto). Zij worden volgend jaar het keizerlijke paar wanneer keizer Akihito afstand doet van de troon. De kans dat Aiko op de troon zal zitten, is bijzonder klein want het erfrecht geldt voorlopig enkel in mannelijke lijn.

Met haar studiekeuze volgt Aiko in de voetsporen van haar ouders die in de jaren 80 ook in het buitenland studeerden, beiden in Oxford. Eton College is de school waar de Britse prinsen William en Harry studeerden. Aiko zal samen met andere leerlingen in een studentenhuis logeren.

Over 248 strikken in een bruidsjapon

In Rotterdam loopt sinds vorige week een overzichtstentoonstelling van de creaties van het ontwerpersduo Viktor&Rolf dat 25 jaar bestaat. Speciale gaste was de Nederlandse prinses Mabel die bij haar huwelijk met prins Friso in 2004 een vrij aparte bruidsjapon van Viktor&Rolf droeg. Tijdens de opening praatte Mabel over de totstandkoming van de japon.

Mabel goedgeluimd tussen Viktor Horsting en Rolf Snoeren bij de opening.

De prinses wilde enkel met de heren samenwerken als het "klikte" en op voorwaarde dat een "driedimensionele sleep werd gemaakt, geen lange saaie sleep". Mabel werd op haar wenken bediend en kreeg zo maar liefst 248 strikken in haar jurk en sleep verwerkt. "De technische ingenieursgeest van Friso vond het alvast fascinerend", zei ze.

Ook de jurk die ze droeg bij de herdenkingsplechtigheid voor de verongelukte Friso in Delft (2013) is van de hand van Viktor&Rolf. Het ontwerpersduo staat bekend om zijn eigenzinnige creaties en geestige benadering van de haute couture. De jurken van Mabel maken deel uit van de expo naast 58 andere ontwerpen.

Man met een hart voor erfgoed én voor prinses Astrid

Buiten enkel woorden of zinnen tegen de pers -zoals op het huwelijk van zijn zoon Amedeo- geeft hij geen interviews. Lorenz, prins van België en aartshertog van Oostenrijk-Este, en bovenal de echtgenoot van prinses Astrid, is eerder van het minzame en discrete type. Maar in Le Soir Magazine vertelt hij uitzonderlijk en in hoedanigheid van erevoorzitter van de Koninklijke Vereniging van Historische Woonsteden & Tuinen van België over zijn leven, job en gezin.  (lees verder onder de cover)

Als erevoorzitter benadrukt hij het belang van het Belgische patrimonium dat we moeten waarderen. "Als je naar China gaat om een pagode (boeddhistische tempel met verdiepingen, red.) te zien, moet je soms honderden kilometers reizen. Hier heeft elke stad, elk dorpje architecturale pareltjes die hun rol spelen, zowel economisch, maatschappelijk als familiaal. Die gebouwen herbergen een traditie, dat alleen al is de moeite om je te engageren."

Lorenz staat soms prinses Astrid bij voor koninklijke activiteiten, maar hij is eveneens aandeelhouder van een Zwitserse bank -Gutzwiller en Cie- waar ook prins Amedeo sinds vorig jaar werkt. Lorenz pendelt tussen België en Basel om een inkomen te verdienen. "Jullie kennen mijn parcours vóór ik naar België afzakte. Ik werkte. Ik zag geen reden waarom ik ermee zou stoppen. Mijn vader en oom werkten ook. Ze moesten wel (tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de familie onteigend en verbannen, red.). Het is heel prettig voor mij om te werken", legt Lorenz uit.  

Nu hebben we meer tijd om samen door te brengen. Dat apprecieer ik ten zeerste

De vijf kinderen hebben intussen het nest verlaten: Amedeo werkt in Zwitserland, Maria Laura in Londen en Joachim in Zuid-Afrika, terwijl Laetitia Maria in Engeland studeert en Luisa Maria in Canada. "Voor mijn echtgenote en ik is dat een mooie gelegenheid om elkaar opnieuw te ontdekken. We hebben heel wat tijd gewijd aan de kinderen en het werk. Nu hebben we meer tijd om samen door te brengen. Dat apprecieer ik ten zeerste. Er begint een nieuwe periode in ons leven, een zeer aangename."

Als grootouder heb je alleen maar de voordelen

Twee jaar geleden werd kleindochter Anna Astrid geboren. Lorenz ziet als grootouder enkel maar voordelen: "Je hebt het plezier om een klein kind te leren kennen en bovendien ben je niet langer verplicht "ja" of "nee" te antwoorden op wat ze je vragen. Je moet vertrouwen hebben in de ouders en je niet mengen in de opvoeding", lacht de prins.

Met prinses Astrid gaat het intussen veel beter. Zij kampte met hardnekkige slaapproblemen. "We hebben hard moeten werken om een oplossing te vinden", klinkt het.

Meest gelezen